вівторок, 5 червня 2018 р.

Ювіляр червня


 5 червня - 120 років від дня народження 
Федеріко Гарсія Лорки (1898-1936), 
іспанського поета, драматурга

 Федеріко Ґарсія Лорка — іспанський поет і драматург, відомий також як музикант і художник-графік. Центральна фігура «покоління 27 року», один з найяскравіших і значніших діячів іспанської культури XX століття.
 
Федеріко Гарсіа Лорка народився 1898 року недалеко від Гранади, в сім’ї землевласника Андалузії.

Дитячі роки Фернандо пройшли в атмосфері поетичних образів стародавніх іспанських переказів, пісень, музики. Батько грав на гітарі і писав стародавні андалузькі пісні — "канті хондо",  мати прекрасно грала на фортепіано. Усе життя Федеріко черпав натхнення в поезії рідного краю, легендах і реальних випадках. Відчуття з дитинства пізніше перетворяться у вірші, романси, п'єси.

У 1914 році Лорка почав вивчати право, філософію і літературу в університеті Гранади. Гарсіа Лорка багато подорожує по країні.

В 1918 р. у Лорки виходить перша поетична збірка «Враження й пейзажі», що принесла йому якщо не комерційний успіх, то хоча б популярність.

Гітара надихнула Лорку на створення ряду віршів, її образ присутній у багатьох його творах. Почуття до "королеві" інструментів, як іспанці називають гітару,  Лорка висловив наступними словами: «Коли помру, поховайте мене з гітарою ...».

У 1921 році виходить збірка віршів Лорки під назвою «Книга віршів».
1928 року виходить книга віршів «Циганський романсеро» і приносить славу своєму автору. Прості люди заучують вірші з неї напам'ять. Про Федеріко ходять легенди він стає знаменитий як тореро.

У 1929 році Федеріко Гарсіа Лорка виїжджає більше ніж на рік в Америку, у Нью - Йорк. Звідти тримає шлях на Кубу, де напише збірку «Мотиви сну», а в червні 1930 року повертається на батьківщину. У цей період Лорка публікує «Диван Тамаріта» і п'єсу «Коли пройде п'ять років». Ця п'єса виявиться пророчою, бо рівно через п'ять років Лорки не стане.

У 1932 році Лорка створює свій пересувний студентський театр "Ла Баррака". Він їздить по селах і невеликим селищам, де театр дає вистави на площах і просто на вулицях. Тим самим, поет знайомить віддалені куточки країни з творами національної класики. У березні 1933 року відбулася прем'єра трагедії "Криваве весілля" в мадридському театрі Беатріс, у квітні - "Любов дона Перлімпліна", а з вересня поет залишає Іспанію, і починаються його гастролі по Латинській Америці.

На 39 році обірвалося життя одного з найбільших поетів Іспанії, та й XX століття в цілому ... Федеріко Гарсіа Лорку розстріляли франкісти.


Немає коментарів:

Дописати коментар