пʼятницю, 14 лютого 2020 р.

Ювіляр лютого

«Рік Європи в Україні»
 15 лютого – 100 років від дня народження  
Анне-Катрін Вестлі (1920 – 2008), 
норвезької дитячої письменниці


Анне-Катрін Вестлі – відома норвезька письменниця. На батьківщині її ім'я відоме кожному, а її популярність в Європі можна порівняти тільки з популярністю Астрід Ліндгрен.

Дівоче прізвище письменниці Шулеруд. Анне-Катрін народилася в 1920 році в передмісті Осло. Сім'я жила небагато. Батько дівчинки помер рано, що загартувало її характер. Не випадково згодом вона писала історії, в яких герої повинні були долати складні обставини життя. Але труднощі не так страшні, якщо в родині панує любов, а близькі люди підтримують один одного.

Після війни жінка переїхала до столиці, щоб стати актрисою, і навіть зіграла кілька епізодичних ролей у дитячих фільмах. Незабаром познайомилася з майбутнім чоловіком - художником Йоганом Вестли, який згодом ілюстрував всі її книги. Разом вони дожили до старості.

Більш ніж за півстоліття літературної творчості Вестлі написала 56 книг і отримала почесне звання «бабусі всій Норвегії». Книги Вестли перекладені багатьма мовами і користуються величезною популярністю в усьому світі.

Вестлі А.-К. Маленька подяка від Антона: повість / Анне-Кат. Вестлі; пер. з нор. Н.Іваничук. – К.: Махаон-Україна, 2008. – 106 с.
В смішній повісті авторка розповідають про сучасних дітей. Їхні витівки, клопоти й комічні ситуації нікого не залишають байдужими. Ця книжка вчить дітей бути добрими, чуйними, вірними в дружбі й дарує справжнє задоволення від зустрічі з нею.
Вестлі А.-К. Тато, мама, бабуся, вісім дітей і вантажівка: повісті / Анне-Кат. Вестлі. – М.: Дит літ, 1992. – 318 с.: іл.
«Тато, мама, бабуся, вісім дітей і вантажівка» - чудова книга, яку можна читати всією сім'єю. Вона цікава, добра, весела, схожа на казку. Але це не казка, а справжнісіньке і дуже непросте життя звичайної норвезької сім'ї - тата, мами, бабусі, восьми дітей і вантажівки, яку вони всі дуже любили. Адже вантажівка годувала всю сім'ю! Любов, взаєморозуміння і дружба допомагають героям долати всі життєві труднощі. Вони незмінно добрі і уважні, в будь-яку хвилину готові прийти на допомогу один одному. Коли сім'я разом - їм нічого не страшно!
Вестлі А.-К.Каос і Б’єрнар. Олауг і Пончик: повісті / Анне-Кат. Вестлі. – М.: Дит літ, 1988. – 238 с.: іл.
Маленькі герої двох повістей А.-К. Вестлі допитливі, розумні, товариські. Книга розповідає також про життя їхніх батьків - простих людей, що живуть в маленькому норвезькому містечку, але вирішують загальні для всіх людей на Землі проблеми.
Каос живе біля підніжжя гори в газетному будинку навпроти водоспаду. Його тато - водій автобуса, він бачить багато цікавого в дорозі. Мама працює в аптеці. Один раз вона навіть врятувала маленьку дівчинку, яка з'їла багато таблеток для дорослих. Поки батьки на роботі, Каос проводить час з Бєрнаром - своїм «денним братом». Чого тільки з ними не трапляється! Одного разу вони навіть в космос літали!

Немає коментарів:

Дописати коментар