понеділок, 22 червня 2020 р.

День в календарі


22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні


В історії є події, які залишають глибокий відбиток у пам’яті людській. До таких подій відноситься  Друга світова війна. Саме вона різким вихором посеред літнього буяння природи увірвалася в життя мільйонів наших співвітчизників чорного ранку 22 червня 1941 року. І судилося цьому дню стати початком найгіршої події, що тривала 1418 страшних діб.

Територією України фронт прокотився двічі і перетворив на руїни та згарища 714 міст і 28 тисяч сіл. Скільки горя, скільки страждань за цими цифрами…Понад 20 мільйонів загиблих, яких забрала війна та страшні сліди, які вона залишила.

Книги про Другу світову війну для дітей та підлітків — це ніби підручник з історії, написаний не датами та мапами, а життями та переживаннями людей.
Алексієвич С. Останні свідки. Соло для дитячого голосу / Світлана Алексієвич. – Х. : Фоліо, 2019. – 256 с.
Маленькі розповіді маленьких дітей... Вони мимоволі стали свідками того, що відбувалося в роки Другої світової війни, і, напевно, немає більш страшних спогадів. «Останні свідки» — це історії різних людей про епізоди їхнього дитинства, що прийшлося на 1941-1945 роки, історії хлопчиків і дівчаток, яким довелося подорослішати добре якщо в 12-14 років, а комусь і в п'ять або в сім. На їхніх очах вбивали сусідів, друзів, батьків, братів і сестер; їм доводилося турбуватися про молодших дітей, які залишалися, вони намагалися вижити в концентраційних таборах, не померти з голоду... Діти, які раптово були позбавлені всього, що було таким звичним: будинку, тепла, батьків, їжі... Які не розуміли, за що вбили їхніх батьків, зруйнували їхній будинок?.. За що у них вкрали дитинство?..
Друга Світова. Непридумані історії: (не) наша, жива, інша / укл. Вахтанг Капіані. – Х. : Віват, 2018. - 300 с.
Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після. Зокрема, ви дізнаєтесь про: українців, які воювали в різних арміях; життя депортованих;  долі вивезених на примусові роботи;  чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими. Одна війна — різні долі.
Довженко О. Зачарована Десна  / Олександр Довженко. – К.: Знання, 2020. – 206 с.
«Зачарована Десна»— спогади Олександра Довженка (1894-1956) про його дитинство. Зі сторінок книги постають колоритні картини неповторного, часом ­ драматичного життя людини того часу, звичаї народу, які не можна сприймати без захоплення і зворушення. У кіноповісті «Україна в огні» відображено початок Другої світової війни — один із найтрагічніших періодів, коли під тиском ворога війська відступали, залишаючи без захисту беззбройних людей. Кіноповість насичена подіями та яскравими описами тогочасних страждань та віроломних подій війни, що випали на долю мешканців села Тополівка. Це історія полум'я, що охопило родину Запорожців та всю Україну, змусивши відправитись боронити рідну землю на фронт. «Ми б'ємось за те, чому нема ціни у всьому світі, — за Вкраїну».
До збірки входять також оповідання «Ніч перед боєм» і «Китайський святий».

Немає коментарів:

Дописати коментар