середу, 24 червня 2020 р.

Ювіляр червня

29 червня - 120 років від дня народження французького прозаїка Антуана де Сент-Екзюпері (1900 – 1944)

Антуан де Сент-Екзюпері — письменник, ім'я якого знає кожен, хто знайомий з книгою «Маленький принц».

Біографія автора незабутнього твору сповнена неймовірних подій і збігів, адже його основна діяльність була пов'язана з авіацією.


Перший твір казку «Одіссея циліндра» Екзюпері написав в коледжі в 1914 році. Талант автора оцінили по достоїнству, присудивши 1 місце на літературному конкурсі. У 1926 на сторінках журналу «Срібний корабель» опублікували розповідь «Льотчик».

Твори Екзюпері пов'язані з небом і авіацією. У письменника було два покликання, і він ділився з публікою сприйняттям світу очима пілота. Автор розповідав про свою філософію, що дозволяла читачеві інакше поглянути на життя. Саме тому висловлювання Екзюпері на сторінках творів сьогодні використовують як цитати.


Письменник уклав контракт з видавництвом Ґастона Ґаллімара на створення і публікацію 7 романів. Екзюпері-письменник існував в тісному співтворчості з Екзюпері-пілотом.

У 1931 році автор отримав премію «Феміна» за «Нічний політ», а в 1932 році за твором зняли кінокартину. Аварія в Лівійській пустелі і пригоди, які пілот пережив, мандруючи по ній, він описав у романі «Земля людей» («Планета людей»).

Роман «Військовий льотчик» став автобіографічним твором. На автора вплинули переживання, пов'язані з участю у Другій світовій війні. Заборонена у Франції книга мала неймовірний успіх у США.


         Представники американського видавництва замовили Екзюпері казку. Так світ побачив «Маленький принц», твір супроводжували авторські ілюстрації. Він приніс письменникові світову популярність.


Сент Экзюпери. Маленький принц

(Экзюпери) Маленький принц: мультфильм смотреть онлайн!

Маленький принц . Разговор с лисом - wiz

Немає коментарів:

Дописати коментар