середу, 3 червня 2020 р.

День в календарі




Всесвітній день велосипеда відзначають 3 червня. Цей день з'явився за ініціативою ООН, відповідна резолюція якої була прийнята 12 квітня 2018 року.

Ініціатором заснування свята став соціолог Лешек Сібільський, який спеціалізується на таких темах, як сім’я, глобальна бідність, зміни клімату та спорт як інструмент соціальної інтеграції. Юнаком Сібільський входив у національну збірну Польщі з велоспорту і тому, саме він став популяризатором велосипеда та засновником свята.

Як відомо велосипед є простим, недорогим, надійним, екологічно чистим і прийнятним видом транспорту, використання якого сприяє дбайливому ставленню до навколишнього середовища та підтримання здоров’я.

Велосипед як «народний» засіб пересування завойовує неабияку популярність у європейців. Найбільша кількість велосипедистів - понад 90% населення - у Нідерландах. На другому місці - Данія, де понад 80% людей мають двоколісний транспорт. Трійку лідерів з розвитку велоруху замикає  Німеччина, де на велосипедах їздять понад 75% населення.

Україна поки що не входить у першу десятку країн, які можна назвати «велосипедними», але статистика показує, що щороку  популярність цього транспорту швидко зростає.

Пропонуємо познайомитися з дитячими книгами, які можуть бути цікавими та корисними шанувальникам велосипедного транспорту.

Велика книжка. Велосипеди: довідник. –К.:  Кристал Бук, 2018. – 16 с.
Що нам відомо про велосипеди? Лише те, що зручний спосіб переміщення і він складається із двох коліс й руля. Однак це ще не все. Якщо ви хочете дізнатися, як створили велосипед і які його види є, то необхідно познайомитися з цією книгою. Чому? Бо тут цікаві й змістовні статті, зручний для читання шрифт і яскраві ілюстрації до кожної замітки.
Верстраелен Е. Мій перший велосипед / Етьєн Верстраелєн, ДомІнІк Пельтьє.- Х. : Пташка, 2017. - 12 с.
Книжка для дітей,  які роблять перші кроки, щоб навчитися кататися на велосипеді.
Клінтінг Л. Кастор - на всі лапи майстер. Кастор фарбує шафку та лагодить велосипед / Ларс Клінтінг. – К.: Час майстрів, 2017. – 72 с.
У книзі про працьовитого бобра Кастора малята отримають базові знання щодо премудростей ремонту велосипеда. В історії з ремонтом Кастор та його друг бобреня Фріппе сіли на велосипеди та вирушили на пікнік. Однак поблизу дому Фріппе пробив колесо цвяхом, так що довелося повертатися. Добре, що у Кастора завжди напоготові є інструменти та інше необхідне для ремонту обладнання. Кастор показує Фріппе, як правильно зняти колесо, знайти проколоте місце та поставити латку. Пояснює будову велосипедної шини та вчить основам ремонтного процесу. Разом з Кастором ремонт проходить дуже весело, цікаво та пізнавально. І що найголовніше – виявляється, що це зовсім не складно.
Якобс Г. Дзень-дзелень! Еміль вчиться їздити на велосипеді / Гюнтер Якобс. – Х. : Ранок, 2019. – 32 с.
Каченя Еміль не вміє кататися на велосипеді. А після першої спроби і першого падіння навіть слухати не хоче про цей транспорт. Але що ж робити, коли на дворі чудова погода і дуже кортить вирушити в подорож із найкращим другом? На щастя, лебідь Генрі знає, як заспокоїти плаксиве каченя та допомогти йому подолати свій страх. А заразом він навчить цього маленьких читачів і читачок та їхніх батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар