середу, 3 березня 2021 р.

День в календарі

 


Щорічно 3 березня відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів.

Хоч професія письменника з'явилася багато століть назад, майстри слова отримали своє свято лише у 1986 році               на 48 конгресі Міжнародного ПЕН-клубу.

ПЕН-клуб був заснований в Лондоні в 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими буквами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти. Абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – в перекладі з англійської – ручка.

Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став англійський письменник Джон Голсуорсі. В 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах. ПЕН-клуб виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни та між усіма країнами.

В  світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників, і пишуть вони більш ніж 150 мовами.

Вітаємо письменників!

Бажаємо міцного здоров’я, щастя, благополуччя, подальших успіхів у будь-яких починаннях, щоденних справах, сміливих планах та сподіваннях.

Зичимо наснаги в житті та творчості! Нехай чудові задуми і світлі думки миттєво перетворювалися в рядки захоплюючих історій.

Хай доля збагачує життєвою мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення.

Немає коментарів:

Дописати коментар