понеділок, 4 жовтня 2021 р.

Ювіляр жовтня

 


6 жовтня - 140 років від дня народження 

Івана  Кочерги (1881–1952), 

українського драматурга


 
         Іван Кочерга- видатний український драматург, заслужений діяч мистецтв України, найяскравіша непересічна творча особистість, чий талант збагатив золотий фонд української літератури та драматургії такими шедеврами, як «Алмазне жорно», «Марко в пеклі», «Свіччине весілля», «Майстри часу», «Ярослав Мудрий».



 

Автор понад 30 комедій, сатир та історичних п’єс, багато з яких були поставлені на театральних підмостках ще за життя письменника.

Творчість письменника називали та називають не інакше, як надбанням української літератури. У п'єсах драматурга постає «новий» українець - національно свідомий, який любить свій народ і його історію, не претендує на чуже, але й не віддає своє, готовий з високо піднятою головою до останньої краплі крові боротися за свою землю, за свою Батьківщину, за все те, що і є сенсом його життя. Іван Кочерга став єдиним в історії української драматургії автором, хто зміг так гармонійно, натурально, природно об'єднати динаміку сюжетного розвитку дії з показом глибини внутрішнього світу людини.

У творах «Алмазне жорно», «Свіччине весілля» висвітлена проблематика історичної пам'яті українського народу, єдності духовного, морального, естетичного в переплетенні з любов'ю до свого народу, до рідної землі, пошуку відповідей на одвічні питання про суть добра і зла.

Драматична поема «Ярослав Мудрий» - перлина української літератури. У ній автор довів до досконалості майстерність драматурга і поета, зумів в гармонійне ціле з'єднати суб'єктивні дискусійні моменти з дійсністю і при цьому витримати напругу інтриги, зберегти динаміку і гостроту сюжету до останньої «крапки».

Письменник відкрив для українців безліч незвіданих, таємничих сторінок багатої, великої історії країни, показавши своїми творами унікальність і самобутність народу, який ніколи за тисячоліття не був підкорений, тому що ніколи не був підкорений його дух.

Немає коментарів:

Дописати коментар