середу, 6 жовтня 2021 р.

Ювіляр жовтня


 
7 жовтня - 80 років від дня народження  

Миколи Яненка (1941-2020),  

українського дитячого письменника

Творчість Миколи Яненка називають маленьким островом в океані української дитячої літератури. Острів, який не схожий на інші острови. Це цілий світ незвичайних подій, природних явищ, світ дивовижних країв Півночі та Далекого Сходу, світ витривалих, мудрих і добрих людей різних професій.

Микола Яненко народився 7 жовтня 1941 року в селищі Попільні на Житомирщині. Після закінчення місцевої десятирічки два роки був літературним працівником районної газети, служив в армії, потім  навчався в Одеському морехідному училищі рибної промисловості, по закінченні працював на риболовецьких траулерах у морях Північного Льодовитого та Тихого океанів. Деякий час працював кореспондентом газети «Правда тундри» на острові Ямал.

Скрізь зустрічався з цікавими людьми, помічав красу природи, дізнавався нове про безмежний навколишній світ Півночі і Далекого Сходу. Враження від пережитого, побаченого, почутого проростали зернами творчості. Почав писати оповідання.

Так і з’явились одна за одною у видавництві «Веселка» збірки його оповідань для дітей різного віку: «Дім серед хвиль» (1976), «Подарунок гарпунера» (1977), «Дорога до північних оленів» (1979) та інші книги. Кожне оповідання, ніби окрема сторінка книги природи, де вирує життя рибалок і мисливців. У тому світі незвичайне все: і тварини океану з їх особливим способом існування, і явища природи, такі неможливі для спостереження у наших рідних краях на Україні, і люди, що мужні, сильні, добрі.



 

         В 1996 році житомирське видавництво «Полісся» видало книгу М. Яненка «Цвітуть в океані квіти», куди крім оповідань входить повість «Один серед снігів». А в 1997 році в цьому ж видавництві побачила світ книга «Хай буде шторм». І саме за ці видання Микола Яненко отримав звання лауреата премії імені Лесі Українки (1998) за творчість для дітей.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар