понеділок, 7 лютого 2022 р.

Ювіляр лютого

 


7 січня - 210 років від дня народження

Чарльза Діккенса (1812-1870), 

англійського прозаїка


 
Англійський письменник і романіст XIX століття Чарльз Діккенс зробив неоціненний вплив на розвиток літератури. Романи та розповіді письменника сучасні історики відносять до вершин реалізму, хоча майже у всіх історіях автора проглядається казковий або сентиментальний початок.

Народився 7 лютого 1812 року. Найголовнішими вихователями хлопчика були книжки й саме життя. Початкову освіту Чарльз здобув у Чатемській школі, де тоді вчителював випускник Оксфорда Вільям Джілс. Він і прищепив хлопчикові любов до англійської літератури й до читання взагалі.

З малого віку дитині доводилося працювати на фабриці з виробництва вакси, щоб допомогти батькам. Згодом юний Чарльз Діккенс вивчив стенографію та став репортером. Саме це рішення згодом і привело його до літературної діяльності. Уже перші його статті, репортажі та нариси про життя сучасного Лондона привернули увагу читачів.

Перша книга Чарльза Діккенса  «Посмертні записки Піквікського клубу»  побачила світ у період з 1836 по 1837 роки. У ній автор розповідає про особливий клуб мандрівників, які переміщуються по старій Англії, спостерігають за життям і звичаями її населення та створюють з цього приводу короткі, захоплюючі замальовки. 

Через два роки після цієї публікації світ побачив роман «Пригоди Олівера Твіста». Це історія про сирітку, котра проживає в трущобах Лондона і яка зустрічає на своєму шляху всю красу і ницість Англії XIX століття.

 

У 1843 році письменник закінчив «Різдвяну пісню в прозі». Це історія про злого та гидливого скнара Ебінейзера Скруджа та привида Марлі, колишнього компаньйона Скруджа, який з'явився у переддень Різдва, щоб врятувати душу свого друга від черствості й самотності. Скрудж зустрічається з Духом Минулого, Теперішнього й Майбутнього Різдва. Разом з ними герою належить переосмислити все своє життя та змінити його, поки ще не пізно.

У 1849 році Діккенс пише роман «Девід Коперфільд», у якому він висловлює свій протест проти капіталістичної Англії. Критики вважають, що це найкращий роман письменника.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар