пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

Давайте знайомитись: Валентина Попелюшка (Жук), українська письменниця

                                   


Валентина Іванівна Жук (1967) — перша лауреатка Всеукраїнської літературної премії імені Всеволода Нестайка 2022 року.

Народилася на Сумщині. 1984 року закінчила школу з золотою медаллю, вступила до Дніпропетровського гірничого інституту. З 1989 працювала геофізиком в Актюбінській геофізичній експедиції. В Україну повернулася у 1995 році, здобула другу вищу освіту — економічну.

З 2000 по 2010 рр. мешкала в Києві.  2010 року переїхала жити до чоловіка в Мукачево Закарпатської області.

         Перші вірші почала писати ще в 1 класі.

Найвідоміші твори Валентини Попелюшки: збірки поезій «Миротворче» (2014), «Риторичне» (2017),  дитяча повість «Отісатко» (2016),  роман для підлітків «Украдені» (2020).     

Життєве кредо: робити світ навколо бодай трішечки кращим.

Попелюшка В. Отісатко / Валентина Попелюшка. – К. : ОВК, 2017. – 146 с.

Першого вересня шестикласник Сергійко отримує в подарунок Отісатко — інтерактивну м'яку іграшку. А наступного ранку він розуміє, що його мама зникла. Всі її речі залишились вдома: телефон, сумочка, речі. Наче мама вийшла поговорити з подругою і не повернулася. Можливо це пов'язано з її роботою, бо мама — вчений-теріолог і вивчає таких «милих» тваринок, як щурі. В житті хлопчика все змінюється. Від Сергійка відвертаються друзі, а пошуки мами закінчуються тим, що хлопця забирають до інтернату. Там він знайомиться зі Сніжаною, чиї батьки загинули в автокатастрофі... Це тільки початок неприємностей. Чи зможе хлопець виплутатися самотужки з цього «клубка негараздів»?

Попелюшка В. Украдені / Валентина Попелюшка. – К. : Час майстрів, 2020. – 176 с.

Невеличке місто, де кожен закапелок мов рідний дім, де ти свій серед своїх... Що тут із тобою може статися? Та не кожна усмішка щира, не всяка доброта справжня, не всі слова правдиві... П'ятеро підлітків — різного віку, різного виховання, з різних соціальних шарів — потрапляють у полон до викрадачів. На грані життя і смерті з очей спадає полуда упереджень і ти починаєш розуміти, хто чого вартий насправді. Щоб врятувати свої життя, бранці мають довіритися одне одному й діяти разом, як команда. І спільна небезпека об'єднує їх так швидко, як не змогли б спорідненість чи сусідство... Цей динамічний трилер для підлітків переміг у літературному конкурсі «Корнійчуковська премія».

Довідка: Всеукраїнська літературна премія імені Всеволода Нестайка заснована у 2021 році Національною секцією Міжнародної Ради дитячої та юнацької книги (UA IBBY), Національною бібліотекою України для дітей, ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей» та родиною Всеволода Нестайка за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України для відзначення сучасних українських дитячих письменників за кращий прозовий (реалістичний, пригодницький) твір для дітей молодшого та середнього віку, що висвітлює життя та проблеми сучасних дітей.

Офіційне нагородження письменниці-лауреатки відбудеться напередодні Міжнародного дня дитячої книги, який світова спільнота щорічно відзначає 2 квітня у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар