вівторок, 22 лютого 2022 р.

 Міжнародний День рідної мови


Міжнародний день рідної мови – подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня − 17 листопада 1999 року в Парижі.
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної належності людини. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
До цієї дати бібліотекарі центральної бібліотеки для дітей організували та провели мовну гру-змагання «Рідна мова – коріння нації». В заході взяли участь п’ятикласники БЗШ № 4 та БЗШ № 11. Обидві команди продемонстрували високий рівень знань з рідної мови.
На початку заходу бібліотекарка Антоніна Даценко познайомила читачів з історією виникнення свята та розповіла про події, які йому передували.


А далі були змагання в різноманітних конкурсах: «Перетвори слова», «Математична граматика» − де учні мали продемонструвати кмітливість та грамотність. В конкурсі «З букв одного слова» учасники складали якомога більше нових слів з поданих їм трьох слів: жайворонок, республіка, сантиметр, а в конкурсі «Влучний прикметник» необхідно було дібрати прикметники до поданих іменників. Розвеселив та вніс нотку гумору конкурс «Буква до букви». Отримавши по дві літери на груди та на спину, учасники команд повинні були дати правильну відповідь на запитання і скласти слово з літер.




Із задоволенням п’ятикласники розгадали кросворд «Рідна мова» та познайомилися з літературою, представленою на книжковій виставці «Дзвенить струмочком рідна мова».
В результаті змагань перемогла дружба, обидві команди набрали рівну кількість балів.










Немає коментарів:

Дописати коментар