вівторок, 8 листопада 2022 р.

Вона подарувала дітям справжніх друзів

 

14 листопада – 115 років від дня народження

Астрід Ліндгрен (1907-2002),

шведської дитячої письменниці (1907-2002)


 
«Чарівниця із Швеції», «Андерсен наших днів», «Сельма Лаґерлеф з Віммерб’ю», «Мама Карлсона» — як тільки не називали Астрід Ліндгрен, найзнаменитішу казкарку у світі.

Повне ім’я письменниці — Астрід Анна Емілія Ліндгрен. Батьківщина Ліндгрен — Швеція. Саме тут в провінції Смоланд, в містечку Віммерб’ю 14 листопада 1907 року і народилася письменниця. У той час Ліндгрен звали Астрід Еріксон. Жила вона разом з батьками в садибі під назвою Нес. І була щаслива. Мабуть тому, що в садибі Нес мешкала любов. У дівчинки були прекрасні батьки — працелюбні, люблячі й добрі. Смоланд, його чудову природу письменниця в майбутньому змалювала в багатьох своїх книжках.

Після школи Астрід переїхала у Стокгольм. Їй довелося працювати на кількох роботах, які вона залишала з різних причин. Працювала вона і секретаркою в Королівському товаристві автомобілістів, і в книжковому видавництві. В 1931 році одружилася з Стуреном Ліндгреном. Астрід стала домогосподаркою. Саме у цей час письменниця і придумала казку «Пеппі Довгапанчоха». 

 Сталося це у березні 1944 року, коли Астрід Ліндгрен вивихнула собі ногу. Лікарі заборонили їй три тижні вставати з ліжка. Просто лежати майбутній знаменитій письменниці було дуже нудно, і Астрід знайшла собі заняття — вона почала записувати казку, яку придумувала для своєї дочки Карін. Щовечора Астрід розповідала дочці пригоди дівчинки Пеппі, ім’я якої, до речі, придумала сама Карін. Так і «народилася» перша героїня Астрід Ліндгрен — рудоволосе веселе дівчисько на ім’я Пеппі.

Після цього Астрід Ліндгрен придумала ще багато нових героїв: Калле Блюмквіста, братів Лев’яче Серце,  Карлсона, який живе на даху, Расмуса-подорожнього, принца Міо, Емілія із Льонеберга, Роні – дочку розбійника та інших. З того часу казки Ліндгрен одна за одною «злітали» у дитячий світ. Тепер щовечора вона мріяла про те, щоб якнай­скоріше розпочався новий день і настав момент, коли можна буде сісти за письмовий стіл і залишитися наодинці зі своїми героями.

Персонажів Ліндгрен вирізняє безпосередність, допитливість і винахідливість, а пустування поєднується з добротою, серйозністю і зворушливістю. Казкове і фантастичне у творах письменниці іде поряд з реальними картинами життя звичайного шведського містечка.

За свою творчість Астрід Ліндгрен одержала багато нагород. Є у письменників – казкарів висока нагорода – премія Ганса Крістіана Андерсена. Її вручають раз на два роки кращим дитячим письменникам всього світу. Ліндгрен одержала Міжнародну Золоту медаль Ганса Крістіана двічі. Астрід Ліндгрен по праву вважають однією з кращих казкарів Скандинавії.

Письменницю проголошено жінкою ХХ століття. В 1997 році вона отримала «зіркову прописку». На її честь названо одну із малих планет в Сонячній системі.

Астрід Ліндгрен пішла з життя у 2002 році у віці 95 років. Вона похована в рідних краях, у містечку Віммерб’ю.

До 115 річниці від дня народження письменниці в ЦДБ оформлена книжково-ілюстративна виставка «Вона подарувала дітям справжніх друзів».

  

Запрошуємо до перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар