пʼятницю, 11 листопада 2022 р.

Ювіляр листопада

 

11 листопада — 100 років від дня народження

Курта Воннеґута (1922-2007),

американського письменника-фантаста

  

         Курт Воннегут — відомий есеїст і фантаст, майстер сатиричного жанру, один із найвагоміших американських письменників XX століття. За життя багато критиків і журналістів називали його головним письменником Нью-Йорка. Більшість книг письменника мають яскраво виражений гуманістичний характер. У його творчості майстерно поєднуються гостра сюжетність з науковою фантастикою, гротеском, почасти бурлеском та ексцентріадою, а нестримний політ уяви «співіснує» зі злою іронією та відвертою сатирою.

Переживання своєї молодості Курт Воннеґут описав у своєму першому фантастичному романі «Утопія 14», в якому він зображує похмурі картини майбутнього, де технологічний прогрес досяг такого рівня, що всю роботу виконують машини, і люди у цьому світі стали не потрібні. До жанру сайнс-фікшн відносяться оповідання та романи «Сирени Титана», «Колиска для кішки». Але, світове визнання письменникові приніс роман «Бойня номер п'ять, або Хрестовий похід дітей».

Книга «Бойня №5, або Дитячий хрестовий похід» належить до переліку 100 найліпших романів усіх часів, це одна з найзначніших у світі антивоєнних книг. Події твору розгортаються на тлі сумнозвісного бомбардування Дрездена під час Другої світової війни.

Письменник в романі відтворив свої спогади. Під час Другої світової війни Курт  Воннегут був добровольцем в рядах американської армії. Потрапивши в полон до німців, був свідком майже повного знищення Дрездена. В образі головного героя  Біллі Піліґрима відображає безумну міфічну подорож зруйнованого життя, коли людина намагається відшукати сенс  у тому, чого боїться найбільше. В романі стираються грані між теперішнім і минулим, миром і війною, реальністю і фантазією, божевіллям і тверезістю.

Чи зможе автор навчити читачів ігнорувати жахливі часи й зосереджуватися на гарних?

 






 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар