вівторок, 7 лютого 2023 р.

Ювіляр лютого

8  лютого - 195 років від дня народження

Жюля Верна (1828-1905),

французького письменника

          Жуль Верн був справжнім засновником наукової фантастики, що ґрунтувалася на науковій вірогідності й нерідко на науковому передбаченні, чудовим майстром пригодницького роману, жагучим пропагандистом науки та її майбутніх здобутків. Перші ж романи принесли йому всенародне визнання.

Захоплені сучасники називали  письменника «всесвітнім мандрівником», «віщуном», «чарівником», «пророком», «винахідником без майстерні». А він просто задумав описати всю земну кулю — природу різних кліматичних зон, тваринний і рослинний світ, традиції і звичаї народів планети. І не просто описати, як це роблять географи, а втілити цей задум у багатотомній серії романів, що її він назвав «Незвичайні подорожі».

Жуль Верн працював над «Незвичайними подорожами» понад сорок років (з 1862 до початку 1905 року), видання ж усієї серії розтяглося більше ніж на піввіку. Місце дії в його романах — планета Земля, і не тільки Земля, але й Всесвіт. Географія і природознавство сусідують у «Незвичайних подорожах» з технічними й точними науками.

Герої Жуля Берна завжди подорожують. Долаючи величезні відстані, вони прагнуть виграти час. Досягнення небувалої швидкості вимагає новітніх засобів пересування. Жуль Берн «удосконалив» всі види транспорту від сухопутних до уявлюваних міжпланетних. Його герої створюють швидкохідні машини, підводні й повітряні кораблі, досліджують вулкани та глибини морів, проникають у недоступні нетрі, відкривають нові землі, стираючи з географічних карт останні «білі плями». Увесь світ слугує їм майстернею для експериментів. На дні океану, на незаселеному острові, на Північному полюсі, у міжпланетному просторі,— де б вони не були, скрізь їхня лабораторія, вони працюють, діють, сперечаються, впроваджують у дійсність свої зухвалі мрії.

        Жуль Верн написав 66 романів, безліч повістей, п’єс. Серед відомих його творів – «Таємний острів», «П’ятнадцятирічний капітан», «Подорож до центру Землі», «Із Землі на Місяць», «Діти капітана Гранта», «20000 льє під водою», «Навколо світу за 80 днів» та багато інших.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар