четвер, 9 лютого 2023 р.

Новинки-цікавинки


         У Всесвіті нічого не перебуває у стані повного спокою. Рух є природним: Земля, вода на ній, атмосфера, континенти, усі живі організми перебувають у безперервному русі. Ми ходимо, бігаємо, стрибаємо, повзаємо, пливемо, летимо. Ми мандруємо. Добірка книг саме про це.

Романа Романишин, Андрій Лесів «Куди і звідки?»

Ця книжка — про рух і про мандри: не лише людей, а й тварин, рослин, вітру, води, нашої планети. Вона розповідає про подорожі заради торгівлі чи завоювання, про подорожі задля задоволення і відпочинку чи задля виживання, про наукові експедиції і паломництво. Про міграції, мапи, навігацію і, зрештою, про пошук свого власного шляху. Два слова, які подорожній найчастіше чує у мандрах, — це «куди» і «звідки». «Куди прямуєш?», «Звідки ти?».

Алі Мітґуч «Довкола колеса. Енциклопедія»

Людина споконвіків прагнула пересуватися швидше та комфортніше й постійно винаходила нові транспортні засоби. На сторінках цієї книги, яка містить в основному малюнки, її автор розповідає нам історію колеса й водночас історію розвитку транспортних засобів: від першого колеса шумерів, далі — про вози та карети, потім як коней у ридванах та візках замінили двигунами й аж до сучасних перегонових автомобілів.

Алі Мітґуч «Довкола корабля. Енциклопедія»

Люди завжди були у захопленні від безкрайніх просторів морів та океанів і здавна намагалися завоювати собі їхні безмежні плеса. Ріки стали важливими торговельними шляхами, а моря – місцем, де добували харч. Тепер кораблі – важливий транспортний засіб. Загалом, ця книга оповідає про історію судноплавства. А починалося усе з видовбаних або випалених стовбурів дерев, потім з'явилися вітрила, пароплави, плавучі фабрики, які переробляють виловлену рибу, портові буксири та гоночні човни...

Галина Манів, Галина Шмідт «Секрети вітру»

Макс зі своїми друзями — професором, Аліною та розумним електромобілем Мобі-Елом — досліджує секрети вітру, знайомиться з вітроенергетикою та привчається дбати про довкілля. У книжці багато цікавих наукових фактів та інструкції, за якими ти зможеш побудувати повітряного змія, флюгер, а також розу вітрів. І до всього — захопливий сюжет із зловмисниками, переміщеннями в просторі та кумедними витівками роботизованого Мобі-Ела!

Ілля Калімулін «Секрети вогню. Найгарячіші факти»

Книжка дає на запитання: що таке вогонь, як з ним безпечно поводитися, і працювати, як вогонь вплинув на літературу, міфологію та історію світу, а ще про те, як людина навчилася приручати і приборкувати його. Книжка не тільки розважить і збагатить корисними знаннями, а й у легкій і доступній графічній формі з покроковими ілюстраціями навчить: як не допустити пожежі в будинку; що робити, коли пожежа все ж сталася; як виникають лісові пожежі і як їм запобігати; що робити при опіках. На шляху до відповідей читач натрапить на безліч головоломок і загадок, які не дадуть йому занудитися в дорозі

Немає коментарів:

Дописати коментар