понеділок, 16 вересня 2024 р.

Ювіляр вересня Михайло Коцюбинський

 


17 вересня – 160 років від дня народження

Михайла Коцюбинського (1864-1913),

українського письменника


Михайло Коцюбинський ввійшов у літературу як майстер психологічної прози, тонкий стиліст, перший і найкращим імпресіоніст.

Письменник лишив по собі різнобарвну творчу спадщину, яка піднесла українську літературу до європейського рівня. До золотого фонду української дитячої літератури увійшли оповідання Михайла Коцюбинського «Харитя», «Ялинка» та «Маленький грішник». Минуло більше століття, але історії, які розповів нам автор, ненав’язливо вчать добру, самопожертві та милосердю.


 
         Розквіт таланту Михайла Коцюбинського припав на перше десятиліття ХХ століття, коли з’явилися такі шедеври його творчості, як новели «Лялечка», «Цвіт яблуні», «Сміх», «Він іде», «Невідомий», «Intermezzo», «Лист», «Подарунок на іменини», «Коні не винні», «Що записано в книгу життя» та повість «Fata morgana», написана по гарячим слідам революції 1905-1907 років.


 

Лебединою піснею та найбільшим шедевром Великого Сонцепоклонника стала його повість «Тіні забутих предків». Цю правдиву казку Гуцульщини Михайло Коцюбинський закінчив за два роки до смерті. Написанню твору передувала велика, напружена робота: письменник вивчав фольклорно-етнографічні матеріали про карпатський край, наукові статті, монографії. Коцюбинський зумів правдиво відтворити мову, культуру, вірування і побут Гуцульщини — неначе народився і виріс серед карпатських гір. Але «Тіні забутих предків» — це не художньо-етнографічний твір. Малюючи непереборну силу кохання, Коцюбинський відтворив його джерела в таїнстві природи, таїнстві життя, таїнстві людської душі, яка зберігає у своїх глибинах весь віковий досвід далеких предків. Друге народження «Тіней забутих предків» відбулося через півстоліття, коли Сергій Параджанов відтворив художнє слово засобами кіномистецтва, створивши один із найкращих фільмів світового кінематографу (фільм створювався до 100-річного ювілею письменника).

Творча спадщина Михайла Коцюбинського  із часової відстані більше ста років не втратила своєї актуальності, бо належить вічності…




 

10 загадок Білої Церкви

            Працівниці центральної бібліотеки для дітей взяли участь у святкуванні 992-ї річниці рідного міста.

 Для цікавого та змістовного відпочинку бібліотекарки підготували для містян різноманітні бібліотечні розваги – конкурси, вікторини,  літературні ребуси, відгадайки, пазли.

 Але неабиякий інтерес у білоцерківців викликала вікторина-квест «10 загадок Білої Церкви», завдання якої напередодні виконували читачі ЦДБ біля книжкової виставки «Біла Церква – наш дім». Обравши одне з десяти запитань, учасникам необхідно було правильно визначити на фото об’єкт, про який йдеться, та прочитавши на звороті інформацію,  дати відповідь.


 



 Всі учасники із задоволенням відкривали для себе незнайомі сторінки історії Білої Церкви. Охочих пізнати рідне місто було чимало, хоча  запитання вікторини  непрості, а відповіді досить неочікувані.


 

 Якщо і ви прагнете поглибити свої знання і дати відповіді на запитання – чекаємо на вас у Центральній бібліотеці для дітей.

  1. Що в костелі Іоана Хрестителя коштує дорожче, ніж сама будівля?

   2. Звідки походить назва міста  Біла Церква?

   3. Який музей свого часу розміщувався у Зимовому палаці Браницьких?

   4. Яка особливість вежі Шухова?

   5. Які блага цивілізації мав Старий млин за часів Браницьких?

   6. Хто з видатних українців зупинявся в готелі «Старої пошти»?

   7. Звідки походить назва вулиці Олександрійський бульвар?

   8. Як розшифровується абревіатура БРУМ?

    9. Хто з українських гетьманів залишив матеріальний слід у Білій Церкві?

10. Чому водогін Доміловського був однією з ключових споруд Білої Церкви?


 

 

Цікаво? Приходьте і дізнаєтесь!

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Інформмозаїка "Чарівний горщик" (до Дня українського борщу)

 


У другу суботу вересня відзначається День українського борщу. «Культуру приготування українського борщу» внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Адже ця страва є справжнім символом культурної та гастрономічної спадщини України.

Цій події фахівчині центральної бібліотеки для дітей присвятили інтерактивний захід «Чарівний горщик», учасниками якого стали читачі, учні 2-А класу гімназії - початкової школи №11.


 

Бібліотекарки Вікторія Нода і Лариса Олійник занурили школяриків  у світ традицій української кухні, розповіли учням історію борщу, різні варіації його приготування. Другокласники  дружно відгадали загадки про інгредієнти цієї страви.


 

А потім школярі  із задоволенням одягли фартушки та «зварили» борщ на шкільній дошці. Хлопчики та дівчатка обирали інгредієнти, серед яких були буряк, капуста, вишні, петрушка, м'ясо, авокадо, часник, морква тощо. Спільними зусиллями 2-Б клас «зварив» справжній український борщ. 


 

Особливо захопливим моментом була інтерактивна казка «Як овочі варили борщ». Овочі трохи посперечалися, хто ж з них головний, але, як завжди, перемогла дружба та спільна справа. Діти були надзвичайно активними, розумними і швидко відповіли на всі запитання.


 


Сподіваємося, що гімназисти запам’ятали складові інгредієнти та схему приготування головної страви української кухні