четвер, 19 вересня 2024 р.

Ювіляр вересня Сергій Дзюба

20 вересня – 60 років від дня народження

Сергія Вікторовича Дзюби (1964),

українського письменника

         Сергій Дзюба – сучасний український письменник, сценарист та режисер. Народився в Києві. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка.

Сергій Дзюба брав участь як журналіст та гравець у кількох відомих телевізійних реаліті-шоу «За склом», «Козаки-розбійники», «За 80 днів навколо світу на мотоциклі», «Ігри патріотів».

Президент міжнародної громадської організації «Чернігівський інтелектуальний центр», голова Чернігівської міської організації Національної спілки журналістів України, почесний професор Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна». Член НСПУ з 1996 року.

Сергій Дзюба – автор збірок поезій, присвячених дружині – письменниці, науковцеві й журналісту Тетяні Дзюбі, зокрема «Колись я напишу останнього вірша» (1995), «Сонце пахне снігом і яблуками» (1997), «У липні наших літ» (2006) та інших.

Здобув визнання в літературі як автор книги «Позивний «Бандерас», що висвітлює воєнні події на сході України. Книга написана у співавторстві з молодим українським письменником Артемієм Кірсановим.  У детективному шпигунському романі «Операція «Томос» уже знайомий капітан Антон Саєнко, розвідник із позивним Бандерас, сучасний козак Мамай, протистоїть підступному й жорстокому російському диверсанту Манекену та його поплічникам. Але цього разу він намагається врятувати не лише життя людей, а й міжнародний авторитет України, захистити історію, культурні та духовні цінності держави.

У 2019 році   побачила світ друга книга Дзюби та Кірсанова «Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса». Колишній аспірантці, яка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а нині за волею обставин стала медсестрою, запропонували доглядати помираючу від важкої хвороби жінку. Як виявилося важкохвора у минулому була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя. У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета.

Сергій Дзюба  - автор дитячих повістей-казок «Кракатунчик – кленовий бог»,  «Гопки для Кракатунчика», «Душа на обличчі. Нові пригоди Кракатунчика та його друзів».  Трилогія  про хлопчика Сергійка, казкового крихітку – кленового бога Кракатунчика, їхню рідню, чернігівських і луцьких друзів, приятелів, знайомих, а також недоброзичливців, з якими, однак, за будь-яких найнепередбачуваніших обставин герої вміють знайти спільну мову – присоромити, перевиховати, дати рішучу відсіч усім їхнім навмисним і мимовільним бешкетам. Сюжет казки приводить дитину до розуміння, що в світі існують взаємоповага, дружба, й навпаки – світу притаманні непередчуваність, спонтанність, що провокують конфлікти та протистояння,  які вирішуються за допомогою підтримки та комунікації.


 

 У співавторстві з Іриною Кулаковською  Сергій Дзюба написав роман у міні-новелах «Потягуськи». Персонажі цієї книги – п'ятирічні Дмитрик, Нюта, Ганка, Олексій, Володя і Катруська – реальні особи. Вони живуть у Чернігові і «працюють» малюками в дитсадку «Золота жабка». Надзвичайно люблять різноманітні ігрощі, ласощі та пустощі. Але є в них одне цікаве хобі – вивчати світ дорослих: досліджувати, ставити експерименти та робити неймовірні відкриття.

Книга «Прибульці» містить несподівані зустрічі з вишуканими, дивовижними прибульцями - класиками української та світової літератури.

Сергій Дзюба - упорядник та видавець 10 антологій і збірників сучасної української поезії та прози. Автор українських пісень. Його твори перекладені 50 мовами і надруковані в 23 країнах.

Лауреат премій імені Михайла Коцюбинського (1998), Миколи Гоголя (1999), Василя Стуса (1999), Дмитра Нитченка (2000), Івана Кошелівця (2003), Григорія Сковороди (2005, 2011), В’ячеслава Чорновола (2010), Миколи Лукаша (2010), Пантелеймона Куліша (2011, 2013), Леоніда Глібова (2012) та інших.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар