понеділок, 9 вересня 2024 р.

Ювіляр вересня: Іван Котляревський


9 вересня - 255 років від дня народження

 Івана Котляревського (1769-1838),

українського письменника, перекладача, драматурга

 

9 вересня 1769 року народився український письменник, основоположник сучасної української літератури Іван Котляревський.

Його поема «Енеїда» стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Саме це і започаткувало новий етап формування української літературної мови.  Запозичивши сюжет античної поеми Вергілія, Котляревський наповнив цей твір дотепним українським гумором, повір’ями, звичаями, картинами воєнного та мирного життя, описом одягу, страв. Все це надало поемі яскравого національного колориту.

Іван Котляревський був не тільки відомим українським письменником, а й особистістю, навколо якої ходили різноманітні думки і суперечки. Саме завдяки своїй найвідомішій праці отримав не тільки славу, але й критику. У своєму головному творі письменник використовував українську мову, чого ніхто не робив до цього і це було ризикованим ходом, так як в XVIII столітті після епохи Гетьманства, всілякі спроби виділити українську культуру та мову придушувались. Він описав життя й побут українців у гумористичній манері, майстерно приховавши свій справжній мотив від чиновників, які зустріли цю роботу позитивними відгуками. І перша книга українською мовою була видана.

Іван Котляревський належав до гетьманського роду, тому отримав виховання, любов до своєї культури та дух волелюбності. Ще з молодості він тягнувся до пера,  мріяв про письменницьку кар'єру, що йому і вдалося. Коли почалася російсько-французька війна, Котляревський навіть організував український козачий полк, який хотів перетворити в майбутньому в повноцінну армію.

         Працював директором театру. Багато часу письменник віддав написанню п'єс і досяг успіху в драматургії. Деякі його сценарії актуальні й зараз і ставляться вже третє століття. До найбільш відомих його праць відносяться п’єса «Наталка Полтавка» та водевіль «Москаль-чарівник», які стали основою започаткування нової української драматургії.


 

Вікторина за поемою Івана Котляревського "Енеїда"

https://learningapps.org/display?v=pstkn16k323 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар