понеділок, 7 грудня 2015 р.

ЮВІЛЯР ГРУДНЯ



7 грудня - 115 років від дня народження
Катерини Василівни Білокур (7.12.1900 – 10.06.1961),
української художниці, майстра народного декоративного живопису (1900 - 1961)


Катерина Білокур як художниця могла б органічно існувати зі своїми картинами у будь-яку епоху. Ніколи не ходила до школи, ніде не вчилася малярству. В загубленому серед левад селі Богданівці (Київська обл.) вона провела усе життя, свідомо витративши його на те, щоб її, сільську жінку-самоуку, просто визнали за художницю.

Час, в який жила ця людина, зовсім не був лагідним до неї (роки її життя — 1900–1961), але в своїх картинах вона ніби знаходить притулок від тих бурхливих подій, що вирували в Україні на початку та в середині ХХст.

Розкривають натуру Катерини Білокур її картини та листи, які писала до друзів та знайомих. Картини справляють незвичне враження — в них є відчуття польоту. Може тому, що не мала ніякої школи, то була вільна в своїх фантазіях та манері втілення їх на полотні.


Квіти - єдині мешканці  полотен Катерини Білокур, їх зображення — за межами класичного натюрморту чи пейзажу. Художниця старанно копіює рослини з натури і водночас інтерпретує по-своєму світ, в якому вони мусять існувати. Вона ніби аранжує стани природи — присмерки, світання, спекотний полудень.
 
У 1977 р. у хаті родини Білокурів, що знаходиться у с. Богданівка Яготинського р-ну Київської обл. було відкрито Музей – садибу К. Білокур.


У м. Яготин Київської обл. встановлено пам’ятник художниці.


На честь К.Білокур названо одну з вулиць столиці.

У 2000 р. до 100-річчя від дна народження народної художниці К. Білокур Національний банк України випустив ювілейну монету з нейзильберу номіналом 2 грн.

У 2004 р. було засновано премію імені Катерини Білокур. Вона вручається щорічно за визначні твори традиційного народного мистецтва
(http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1485-04).

Колекція творів народної художниці України – К. Білокур знаходиться в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, який розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. 



Немає коментарів:

Дописати коментар