середу, 20 липня 2016 р.

20 липня в календарі: це цікаво знати



20 липня - Міжнародний день шахів

Старовинна настільна розважальна гра має давню історію.

Як одна з найрозповсюдженіших спортивних ігор сучасності, гра поєднує в собі елементи мистецтва (уяви), 
науки (логічно-точний розрахунок) і спорту.
 
Батьківщиною шахів є Індія. Там у V ст. з’явилася гра чатуранга. Спадкоємицею чатуранги стала гра шатранг (чатранг), що виникла у Центральній Азії наприкінці V – початку VI ст. У VIII-IX ст.  шатранг поширився з Центральної Азії на Схід та Захід, де став відомим під арабською назвою шатрандж. У період раннього середньовіччя шатрандж потрапив у Європу і швидко завоював собі прихильників, спочатку в Іспанії, а потім – в Португалії, Італії та Франції.


В Україні шахи відомі з XXI ст.:  шахові фігури знайдені в археологічних розкопах Вишгороду, Києва, Турова, в Чорній Могилі біля Чернігова. В усній словесності, зокрема билинах, згадується, що шахи були популярні за часів Київської Русі. 
В часи панування Литви і Польщі любов до шахів в Україні не зникала. Про це свідчить поема Я.Кохановського «Szachy» (1564), знана серед шляхетського стану в Україні. Відомо, що за Гетьманщини шахістом був митрополит Т. Яновський, а меценатом шахового мистецтва гетьман К. Розумовський.

У 1561 році був виданий перший підручник з шахів, в якому вже описувалися відомі й нині етапи кожної шахової партії.

Перший у світі шаховий клуб відкрили в 1550 році в Італії. 
У 1575 - при королівському дворі в Мадриді провели перший шаховий турнір. У 1867 році під час турніру в Парижі вперше використали шаховий годинник. У середині минулого століття на одну партію в 40 ходів відводили дві з половиною години. За сучасними стандартами на 40 ходів відводять дві години або 100 хвилин.

Міжнародним видом спорту шахи стали наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. У 1924 році була створена Міжнародна шахова федерація, яка від самого початку опікувалася організацією Всесвітніх шахових олімпіад. І ця ж організація у 1966 році ухвалила рішення про відзначення Міжнародного дня шахів, до якого в 2012 році долучилася й Україна. Згідно даних федерації, сьогодні шахи як вид спорту визнані в 105 країнах світу.

Мабуть, вам буде цікаво знати, що найкращим шахматистом України є Руслан Пономарьов. Він став чемпіоном у 18-річному віці, встановивши світовий рекорд. Крім того видатний українець навчився грати в шахи ще в 5 років, і йому знадобилося 13 років, аби стати чемпіоном.


Майже в кожному місті є шаховий клуб (іноді їх декілька), у якому збираються шанувальники цього виду спорту. У Міжнародний день шахів у цих клубах проводяться турніри, розважальні заходи.

20 липня протягом дня бібліотекарі ЦДБ презентували  користувачам  виставку-інсталяцію «Хід конем».  Діти й підлітки мали змогу дізнатися цікаві факти про цю інтелектуальну гру  та безпосередньо долучитися до шахових змагань,


а малеча з задоволенням дивилася мультфільм «Шахи».

Немає коментарів:

Дописати коментар