пʼятницю, 22 липня 2016 р.

ЮВІЛЯР ЛИПНЯ


                 24 липня – 65 років від дня народження 
Катерини Штанко (1951), 
української письменниці, художниці та ілюстраторки дитячих книжок.

 Одна з найвідоміших і найулюбленіших українських книжкових графіків Катерина Штанко народилася у Сімферополі у 1951 році. В родині Катерини малювали і тато, і мама, однак за фахом обоє обрали науку. Тож, узявшись за олівець, дівчинка продовжила мрію найрідніших людей. Закінчила Кримське художнє училище та Київський державний художній інститут.
 
Як ілюстраторка співпрацювала з видавництвами: “Веселка”, “Дніпро”, “Марка України”, “А-ба-ба-га-ла-ма-га”,  брала участь у багатьох  українських та міжнародних виставках та конкурсах. 

 На її рахунку - кілька десятків ілюстрованих книг для дітей. Роботи Катерини Штанко - це окремі історії, для розуміння яких часто навіть не потрібно тексту. Вони заворожують, змушують фантазувати та мріяти! І особливо близькі вони саме українцям, адже у творчості Катерини Штанко національна тематика присутня практично завжди.  
Просто чарівно!

 За ілюстрації до твору Тараса Шевченка «Мені тринадцятий минало» художниця нагороджена дипломом першого ступеня Республіканського конкурсу книжкового мистецтва. «Сни Ганса Християна» Лесі Ворониної, проілюстровані Катериною Штанко, посіли перше місце у номінації «Книга для дітей та юнацтва» на Міжнародному конкурсі «Мистецтво книги». 
 
У 2014 році видала першу власну книгу «Дракони, вперед!» – і одразу була визнана літературною спільнотою і як талановита дитяча письменниця. Її книга отримала британську нагороду «Книга року ВВС» (2014). І зараз займає найвищі позиції у незалежних рейтингах.

Це історія про абсолютно звичайного київського школяра. Він має досить спокійний характер і захоплюється ботанікою, вирощує рослини. Під час прогулянки Нікітським ботанічним садом,  хлопчик  потрапляє у ту частину саду, де ростуть казкові рослини. Там він здобуває насіння драконячого дерева, із якого виростає дракон.
А потім цей хлопчик, який має не дуже рішучу вдачу, має стати ватажком зграї драконів. 

Авторка відобразила оригінальний світ, на тлі світової чароманії він зовсім не губиться. По-перше, дія відбувається в Україні, де існують свої прадавні казкові сюжети, фольклорні герої та істоти. По-друге, це абсолютно сучасна оповідь, сповнена екскурсами у найрізноманітніші сфери: від ботаніки до особливостей нашої географії, від історії до сучасних конфліктів.

Поза всім цим чарівним антуражем та драконами, це історія про те, як зі звичайної людини постає герой.

Немає коментарів:

Дописати коментар