понеділок, 18 липня 2016 р.

Ювіляр липня



                        
                  18 липня - 205 років від дня народження 
Вільяма Теккерея (1811–1863)
англійського письменника, сатирика, поета-пародиста, літературного критика, журналіста, художника-карикатуриста.
 
  
Ще будучи учнем Теккерей захопився малюванням, довго мріяв про кар'єру живописця, про що свідчить автобіографічний образ Клайва з роману «Ньюкоми». Навчався у Кембриджському університеті, де зацікавився філософськими поглядами М. Монтеня та Д. Юма, стежив за політикою. Ілюстрував комічними малюнками книги античних класиків, створив понад 2000 шаржів, карикатур, пейзажів, портретів, ілюстрацій до своїх творів. 
 
Розчарувавшись у навчанні, Теккерей покинув університет і в 1830 р. вирушив за кордон, де вів життя вільного художника. У 1833—1835 pp. він активно працював у газетах «Нешнл стендард» і «Конститьюшнл», видавцем яких був його вітчим Кармайкл-Сміт.  У 1836 р. вийшла перша книга — буклет «Флора і Зефір», збірник комічних малюнків з підписами, у яких пародіювалися штампи тодішнього балету. 


Теккерей - автор повістей «Записки Жовтоплюша», «Звичайна історія», історичного роману «Кар’єра Баррі Ліндона», збірника нарисів «Книга снобів», відомого роману «Ярмарок суєти» – гострої соціальної сатири на тогочасне суспільство. "Романіст знає все", - стверджував Теккерей на сторінках свого роману. І справді, у своїх творах він зумів показати занадто багато не лише про свою епоху та сучасне йому суспільство, а й про життя, моральну природу людини, про рух часу. 
Соціальний викривач, сатирик і філософ злилися в ньому в єдине.

Немає коментарів:

Дописати коментар