понеділок, 15 серпня 2016 р.

Ювіляр серпня


15 серпня - 245 років від дня народження 
Вальтера Скотта (1771-1832), 
британського письменника, поета, історика, збирача старожитностей, адвоката, за походженням шотландця.


ВАЛЬТЕР СКОТТ - один із англійських письменників-романістів, який разом з Байроном справив величезний вплив на розвиток світової літератури, зокрема на розвиток жанру історичного роману.
Дитячі роки Вальтера пройшли не лише в Единбурзі, а й на селі у діда. Саме серед лугів, гір і лісів хлопець душею долучився до природи Шотландії, познайомився з її легендами, історичними переказами, народними піснями, які чув від родичів і знайомих. Там він зустрів праобрази своїх майбутніх літературних героїв, почув розповіді про події боротьби шотландців за власну незалежність.

Вальтера Скотта рано навчили читати. Найбільше він полюбив поезію. У школі йому пощастило на гарних вчителів. Легко володів мовами, читав європейськими та латинню. Але не дуже добре запам'ятовував імена, дати та інші історичні формальності. Щоб подолати цей недолік власної пам'яті, вивчав історію як ланцюг виразних, захоплюючих сцен та епізодів.

З 1800 року розпочалася серйозна літературна діяльність В. Скотта. Він виступив як перекладач, журналіст, збирач фольклору, автор романтичних поем та балад. Протягом понад 30-літньої літературної діяльності письменник створив 28 романів, 9 поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць. 
 Першим оригінальним твором молодого поета стала романтична балада "Іванів вечір" (1800). Саме з цього року Скотт починає активно збирати шотландський фольклор  і, як результат, у 1802 році видає двотомну збірку "Пісні шотландської межі".
  
Романтичні поеми 1805-1817 років принесли йому славу видатного поета, зробили популярним жанр ліро-епічної поеми: "Пісня останнього менестреля" (1805), "Марміон" (1808), "Діва озера" (1810), "Рокбі" (1813) та інші.

Скотт став засновником жанру  історичного роману. Письменник звертається до давніх часів історії Англії та Франції. Події англійської історії зображено в романах "Айвенго" (1820), "Монастир" (1820), "Абат" (1820), "Кенілворт" (1821), "Вудсток" (1826), "Пертська красуня" (1828). Роман "Квентін Дорвард" (1823) присвячений подіям у Франції часів правління Людовіка XI. Місцем дії роману "Талісман" (1825) стає східне Середземномор'я.

 





Немає коментарів:

Дописати коментар