четвер, 25 серпня 2016 р.

Це цікаво знати


                                 20 років гривні

 Назва «гривня»  походить від прикраси з золота або срібла у вигляді обруча, який носили на шиї. Частіше за все це були м'яко закруглені обручі, з кінцями у вигляді голівок левів, прикрашені кольоровою емаллю.
 
Перше згадування «гривні» у значенні грошової одиниці зустрічається в «Повісті минулих літ». Тобто вже у VIII-ІХ ст. при здійсненні торгових операцій, сплаті данини гривня використовувалась як міра ваги та лічби. В ХІ столітті слово «гривня» набуло іншого значення — вагового. Вага срібла могла складатися з певного числа однакових монет, тому поступово виник рахунок їх на штуки. Монетні гривні проіснували до середини 2-ї половини ХІІІ століття. До XVIII століття гривня існувала лише як вагова монета - «гривенка».
 
Випуск гривневих банкнот розпочався завдяки прийняттю Українською Центральною Радою Закону «Про грошову одиницю, биття монети та друк державних кредитових білетів» від 1 березня 1918 року. 6 квітня перші гривневі банкноти з'явилися в обігу. Випуск гривень продовжився проголошенням гетьманату на чолі з Павлом Скоропадським, згодом був припинений і знову відновлений з приходом до влади Директорії.

Після поразки Директорії гривня припинила своє існування до 1991 року. В квітні 1991 року розпочалася робота над випуском нових грошей для Української РСР

В обіг гривня ввійшла згідно з Указом Президента України Леоніда Кучми  «Про грошову реформу в Україні» від 25 серпня 1996 року. Грошова реформа в Україні проводилася  2-16 вересня 1996  року, і з того часу гривня є грошовою одиницею України.

У 2008 р. комісія з естетики Міжнародного Валютного Фонду склала рейтинг найкрасивіших банкнот світу. Список з 50 валют очолила гривня.

Немає коментарів:

Дописати коментар