пʼятницю, 19 серпня 2016 р.

Ми відповідальні за тих, кого приручили


20 серпня людство відзначає 
Всесвітній день безпритульних тварин
Саме їм була присвячена бесіда-ілюстрація «Їхнє право на життя», яку підготували та провели бібліотекарі ЦДБ. Розпочалася вона з розповіді про пам’ятники тваринам у світі, які читачі могли побачити на книжковій виставці. А розповідь про те, як люди вчиняють з тваринами, що бувають «людянішими» за них самих, зворушила читачів та викликала непідробні емоції, адже у багатьох є домашні улюбленці і, як, сказав Сент-Екзюпері, ми відповідальні за тих, кого приручили. 
Звідки ж беруться безпритульні собаки та кішки, що плутаються під ногами перехожих і з надією заглядають їм у обличчя? Вони ж такі самі мешканці наших міст, лише без даху над головою та шматка хліба. Тому і визначило людство такий день обездолених тварин, щоб кожен міг замислитися про те, що людину характеризує її ставлення до братів менших.
 
А ще читачі дізналися про ставлення до безпритульних тварин у розвинених країнах, що там є притулки і закони, які їх захищають. В Білій Церкві ж такими тваринами займається ветеринарна служба та волонтери. Але цього року з місцевого бюджету виділені гроші для будівництва притулку для тварин, і хочеться сподіватися, що незабаром на наших вулицях поменшає тварин з голодними благальними очима.

Головним меседжем бесіди стали слова: «Не викидайте своїх вихованців на вулицю, поділіться своїм бутербродом з безпритульною твариною, не женіть її, а допоможіть знайти нового господаря!».

Немає коментарів:

Дописати коментар