вівторок, 3 січня 2017 р.

Ювіляр січня

3 січня  - 125 років від дня народження
Джона Рональда Руела Толкіна (1892-1973) — видатного англійського письменника, філолога-медієвіста, класика світової літератури ХХ ст. та одного із фундаторів жанрового різновиду фантастики – фентезі, всесвітню славу якому приніс роман «Володар перстенів».
                                  

Початкову освіту Дж. Р. Р. Толкін здобув удома з матір’ю, яка навчила його читати, писати, малювати, а також основам латини.

Перші літературні спроби Дж. Р. Р. Толкіна датуються початком 1910 року під час його «членства» у «Чайному клубі…».

В 1922 році отримав посаду професора англо-саксонської мови та літератури в Оксфордському університеті, де став одним з наймолодших професорів (в 30 років) і скоро заробив репутацію одного з кращих філологів в Світі.

В цей же час він почав писати великий цикл міфів і легенд Середзем'я (англ. Middle-Earth), який пізніше стане «Сильмариллион».

В його сім'ї було четверо дітей, для них він вперше склав, розповів, а потім записав «Гобіта», який був пізніше опублікований в 1937 році сером Стенлі Ануіном.

«Гобіт» користувався успіхом, і Ануін запропонував Толкіну написати продовження, але робота над трилогією зайняла тривалий час і книга була закінчена тільки в 1954 році, коли Толкін уже збирався на пенсію. Трилогія була опублікована і мала колосальний успіх, що чимало здивувало автора та видавця.

Історія про пригоди гобіта Більбо Беггінса завоювала широку популярність серед читачів різного віку. Вже в цій казці був закладений величезний міфологічний пласт. Зараз же книга відома більше як своєрідний пролог до «Володаря перстенів».

Центральний твір Толкіна - книга «Володар перстенів». Епопея, що оповідає про Середзем'я, була надрукована в 1954-1955 роках в Англії і через деякий час породила справжній толкіновскій культ, який почався в Америці в 60 роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар