пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Під Крутами пішли в безсмертя



Щороку 29 січня ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.

Цій події працівники центральної бібліотеки для дітей присвятили історико-літературну експедицію «Під Крутами пішли в безсмертя», яка відбулася 27 січня за участю семикласників БЗШ №4 (кл. керівник Н. С. Шишкіна).


Бібліотекар Інна Кабула підготувала історичну довідку про утворення студентського куреня Українських Січових Стрільців, про перебіг військових подій у січні 1918 року, розклад сил, продемонструвала опис і схему бою під Крутами.


Читачі, затамувавши подих, на тлі відеофільму «Бій під Крутами» слухали розповідь бібліотекарки про героїзм 300 юнаків, студентів-добровольців Українського народного університету, Київського університету імені св. Володимира, учнів старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії, які стали на захист УНР.


Підлітки дізналися, що цей бій тривав майже п’ять годин поспіль, що захисники, пройшовши лише семиденну військову підготовку, стримували наступ чотирьохтисячної більшовицької армії Михайла Муравйова та втрачали молоді життя під градом куль і гранат.

Були названі відомі на сьогодні прізвища загиблих юнаків, що перед розстрілом співали «Ще не вмерла Україна»…

На заході прозвучали поезії «Бій під Крутами» Олексія Тичко, «Любіть Україну» Володимира Сосюри, «Пам’яті тридцяти» Павла Тичини у виконанні семикласників.


Учасники історико-літературної експедиції мали можливість познайомитись із літературою, яка експонувалася на виставці-ілюстрації «Лицарі Крут».


Пам’ять всіх героїв, які віддали своє життя заради національної ідеї, була вшанована у бібліотеці хвилиною мовчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар