пʼятницю, 12 травня 2017 р.

Ювіляр травня



 15 травня – 160 років від дня народження 
 Андрія Яковича Чайковського (1857- 1935), 
українського письменника

  
Народився Андрій Чайковський 15 травня 1857 року в сім'ї дрібного службовця в місті Самбір на Львівщині. У ранньому віці втратив батьків, тому хлопчика забрала до себе бабуся в село Гординя в Самбірському повіті.
 
Малий Андрійко навчився читати польською, оскільки українського букваря тоді не було. До початкової школи не ходив, навчався вдома. Іспити за початкову школу здавав приватно. Згодом  у 1869–1877 роках навчався в Самбірській гімназії, де прочитав Шевченкового «Кобзаря». По закінченню гімназії вступив на філософський факультет Львівського університету.

Андрій Чайковський почав писати ще в гімназії, під впливом прочитаних книжок  писав драми й оповідання.

Друкуватися почав з 1892 року. Образи життя знайшли відтворення в його спогадах «Спомини з перед десяти літ» (1892) та «Чорні рядки», виданих у збірнику оповідань «Із судової зали», «Образ гонору» (1895), «Хто винен?», «Краще смерть, ніж неволя», «Не для всіх весна зеленіє» (1920) і повістях «Олюнька», «В чужім гнізді», «Бразілійський гаразд» (1896), «Малолітній» (1919) та інші.


На пробудження національної свідомості й виховання молоді мала значний вплив проза Чайковського в романтичному стилі про Козаччину: «За сестрою» (1907), «Віддячився» (1913), «Козацька помста» (1919), «На уходах» (1921), «Олексій Корнієнко» (1924), «До слави» (1929), «Полковник Михайло Кричевський» (1935), «Перед зривом».

Серед усієї творчої спадщини митця найбільш помітне місце займають такі твори, як «На уходах»,  «За сестрою», «Сагайдачний», «Чар-зілля» та інші.

Чайковський, А. За сестрою / Андрій Чайковський.- К.: Школа, 2008. - 320 с: іл. - (Шкільна хрестоматія).
П’ятнадцятирічний Павлусь вирушає в далекі й небезпечні мандри на пошуки сестри, яку щиро любив. Ні лихі часи, ні повна невідомість не зупиняють юного героя, бо його надихають рішучість і сміливість старших співвітчизників-запорожців. Він намагається насамперед собі довести, що гідний їх, вірних захисників нашої землі від татарських набігів.

Чайковський, А. Я. На уходах. За сестрою: іст.-пригод. повісті / А. Я. Чайковський. - К.: Веселка, 2008. - 247 с.: іл.
Дві повісті відомого українського письменника відтворюють героїчне минуле українського народу, боротьбу козацтва з ворогами рідної землі. На сторінках повістей зображено відважних і мужніх підлітків, які в ім'я благородної мети - визволення рідної землі від татарських поневолювачів - долають численні перешкоди і зневажають небезпеку.
Чайковський, А. Сагайдачний: іст. роман у 3-х кн. / А. Чайковський. -  К.: Школа, 2006. - 480 с.
Роман популярного українського письменника Андрія Чайковського (1857-1935) «Сагайдачний» присвячено одному з поворотних етапів у духовному відродженні українського народу, утвердженні ним своїх прав, національної самосвідомості і гідності. У центрі твору — образ легендарного гетьмана реєстрового козацтва Петра Конашевича-Сагайдачного, лідера національно-визвольного руху в XVII столітті, справжнього національного героя.

Немає коментарів:

Дописати коментар