понеділок, 22 травня 2017 р.

Ювіляр травня

            24 травня – 105 років від дня народження 
Михайла Панасовича Стельмаха (1912–1983) 
– українського письменника, драматурга, фольклориста.

 Михайло Панасович Стельмах народився 24 травня 1912 року в селі Дяківці на Вінниччині. Першою пробудила в хлопчика любов до рідної землі мати — Ганна Іванівна, про яку він так писав в автобіографічній повісті 
«Гуси-лебеді летять».


З дитячих років запали в душу хлопчика народні пісні, казки, думи, легенди.

Змалку в Михайлика виявився великий потяг до знань, до книжки. Він самотужки навчився грамоти ще вдома, лише мріючи про школу. Читав усе, що потрапляло до рук. Найбільше захопили його дві книжки – «Кобзар» Тараса Шевченка і «Тарас Бульба» Миколи Гоголя.

Коли хлопчику було дев'ять років, його віддали до школи. Михайлик на той час вмів уже читати і писати, тому його відразу прийняли до другого класу. Сім'я постійно відчувала матеріальні нестатки, жити було важко, вчитися — теж. На всю родину Стельмахів були одні чоботи, тому часто взимку батько носив Михайлика до школи на руках, загорнувши його у якусь теплу одежину.

Майбутній письменник закінчив Вінницький педінститут. Дві зими учителював у школах рідного Поділля, збирав усну народну творчість, пробував писати. Перші його поезії надруковано в 1936 році.

Перша збірка віршів «Добрий ранок» побачила світ у 1941 році. Поезію Стельмаха відзначає глибокий ліризм, пісенність, емоційність, вплив фольклору, багатогранність тематики.

Загальне визнання принесли письменникові романи «Велика рідня» та «Кров людська — не водиця».

Цілу бібліотечку складають книжечки Михайла Стельмаха для наймолодших читачів: «Жнива», «Колосок до колоска», «Живі огні», «Весна- весняночка», «У сестрички дві косички», «В їжачковім вітряку», «Як журавель збирав щавель», «Маленька Оленка», «Бурундукова сім'я», «Заячий секрет», «Цапків урожай», «Журавель», «Ой весна- зоряночка», «Чорногуз приймає душ», «Літо-літечко», «У бобра добра багато» та інші.
 
 Заслуговує на увагу і казка про кмітливу дівчинку «Маленька Оленка».
Крім прози та поезії, писав п’єси і сценарії для кінофільмів.

Радимо прочитати:
Стельмах  М. Казки : вірш. казки / Михайло Стельмах. – К. : Веселка, 1982. – 124 с. : іл.
Стельмах  М. Маленька Оленка : казка / Михайло  Стельмах. – К. : Веселка, 1983. – 20 с. : іл.
Стельмах М. Непослушко Довгі Вушка і дзвінок : казки за народ. мотивами / Михайло  Стельмах. – К. : Веселка, 1980. – 184 с. : іл.
Стельмах М.  Ой весна – зоряночка : вірші та казки / Михайло Стельмах. – К. : Веселка, 1977. – 152 с. : іл.
Стельмах М.  У бобра добра багато : вірші та казки / Михайло Стельмах. – К. : Веселка, 1987. – 95 с. : іл.
Стельмах  М. Як журавель збирав щавель : вірші / Михайло. – К. : Веселка, 2008. – 16 с. : іл.







Немає коментарів:

Дописати коментар