пʼятницю, 18 травня 2018 р.

 День вишиванки

17 травня працівники та користувачі центральної бібліотеки для дітей долучилися до Всеукраїнського флешмобу «Одягни вишиванку». У цей день у книгозбірні відбувся своєрідний парад найрізноманітніших вишиванок.

Бібліотекарі ознайомили читачів з традиціями створення і носіння вишиванок, сучасними тенденціями їх оздоблення.

Увазі користувачів була представлена книжкова виставка, присвячена історії української вишивки, яка символізує українську націю і є генетичним кодом українця, а також книги, що відображають результати досліджень мистецтва вишивки, схеми українських орнаментів.



Читачів запросили у народознавчу мандрівку «Вишиванка, моя вишиванка», під час якої діти ознайомилися з найцікавішими фактами з історії вишиванок – дізналися, що перші вишиванки на території України мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від злого ока. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. А першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом, був український письменник Іван Франко, котрий носив її під піджак із сучасним вбранням.


Для наймолодших читайликів, учнів 1-Б класу (кер. Манюк Н.П.) проведено літературно-музичну композицію «Українська вишиванка в поезіях та піснях». Малеча дізналася про чарівні властивості орнаментів. Дітлахи, вдягнені у вишиті сорочки читали вірші, присвячені українській вишивці.

День вишиванки створив святковий настрій та залишив по собі яскраві спогади.
 Словом, свято вдалося! З Днем вишиванки вас, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар