понеділок, 21 травня 2018 р.

Ювіляр травня


 21 травня - 60 років від дня народження  
Василя Шкірі (1958), українського прозаїка, 
автора казок для дітей


Василь Шкіря закінчив Мукачівський сільськогосподарський технікум, де здобув спеціальність зоотехніка, попрацював за спеціальністю в загатянському колгоспі, відслужив у армії. Далі було навчання у Львові, де здобув спеціальність журналіста, і праця по сьогоднішній день у газеті «Нове життя». Тут він пройшов усі щаблі кар’єри і вже десять років очолює колектив районки.

Як письменник Василь Шкіря заявив про себе 1991 року книгою казок «Сльоза лелеки». Потім уже чи не щороку з-під пера автора книги посипалися – «Як Осел вогонь сховав», «25 казочок для маленьких діточок», «Розбиті серця», «Три бажання», «Небезпечна краса», «Михайлик-Насміхайлик», «Іван Сила і брати-розбійники», «Майстер Нехай», «Пригоди Поштарика», «Зачарований край», «Стежина Степана Жупанина», «Візок казок», «Король жебраків», «Майстер Нехай», «Чупакабра», «Таємниця Смерекового замку», «Чорна кішка з червоною пов’язкою і порожнім відром» тощо.

Головним жанром письменника Василя Шкірі була і залишається казка. Його казкові історії  - образні й дотепні, позначені простотою і мудрістю. Вони розширюють дитячий кругозір, допомагають юному читачеві пізнавати довколишній світ, розрізняти добро і зло. Особливості національної історії, побутові деталі, вкраплення історичної та сучасної реальності у тканину тексту роблять казки Василя Шкірі особливими та не схожими на інші, змушують малих читачів задавати додаткові питання, спонукають дорослих до роздумів та пошуків відповідей на ці дитячі допитування. Це  є особливістю та таємницею письма Василя Шкірі.

 
  
Василь Шкіря – лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Володимира Кобилянського, двічі лауреат обласної літературної премії імені Федора Потушняка, дипломант конкурсу «Книжкова толока-2014».


Немає коментарів:

Дописати коментар