середа, 1 травня 2024 р.

Ювіляр травня: Джером Клапка Джером

 


2 травня - 165 років від дня народження

Джерома Клапки Джерома (1859-1927),

англійського прозаїка-гумориста, драматурга


 

Джером Клапка Джером за життя був найбільш відомим англійським гумористом і одним з найбільш друкованих англомовних письменників. Відмітна риса творчості: здатність отримувати комізм з найпростіших життєвих положень.

Народився 2 травня 1859 року в Уолсоллі  (графство Стаффордшир). У 13 років  залишився сиротою,  був змушений залишити навчання в школі. Майбутній письменник почав працювати клерком в залізничній компанії за мізерну платню.

У 18 років  Джером вирішує спробувати себе в акторському ремеслі під сценічним псевдонімом Гарольд Крічтон. Через три роки безуспішних спроб пробитися, Джером вирішує залишити акторську професію і пошукати нове заняття. Він пробував бути журналістом, писав есе, сатиричні оповідання, але в публікації більшості з них йому було відмовлено. У наступні кілька років він був учителем, пакувальником, секретарем адвоката.

У 1885 році йому вдалося опублікувати новелу «На сцені і за сценою», в якій письменник описував власний акторський досвід. Твір мав успіх і дозволив Джерому продовжити кар'єру письменника.

Через три роки він одружився. Під час медового місяця зробив разом з дружиною подорож на човні по Темзі. Побачене і пережите так надихнуло його, що відразу ж після закінчення медового місяця, він написав повість «Троє в човні, якщо не рахувати собаки».  

Це повість про трьох нерозлучних друзів, які подорожують човном по Темзі, смішить людей уже понад двісті років. Гарріс, Джей і Джордж вирішують відпочити від міської метушні. Але, як незабаром з’ясовується, не все так просто. Будь-яка дрібниця — починаючи від зборів і закінчуючи спробою відкрити бляшанку з консервою, —  стає причиною кумедних пригод. А коли в човні, крім трьох завзятих джентльменів, присутній ще й вкрай енергійний фокстер’єр, веселощі гарантовано, особливо читачам.  Повість зробила Темзу пам'яткою для туристів. Наступного року після виходу книги кількість зареєстрованих на Темзі човнів зросла на п'ятдесят відсотків.

У 1898 році після подорожі по Німеччині Джером написав ще одну повість з тими ж героями – «Троє на бумелі». На відміну від попередньої книги, де автор з гумором зображає співвітчизників, тут предметом уваги стали мешканці Німеччини. Герої подорожують цією країною, потрапляючи в кумедні ситуації,  спостерігають за життям німців, звиклих у всьому підтримувати порядок. Тож перед читачами постають неймовірно самобутні, дотепні та яскраві картини з життя німецьких містян і селян.

«Ліниві думки одного нероби. Неквапні думки лінивої дівчини»

Ця книжка-«перевертачка» — своєрідний діалог чоловіка й жінки,  письменника Джерома Клапки Джерома та його маловідомої сучасниці Дженні Рен. Есеї «лінивої дівчини» та «одного нероби», написані в іронічній та дещо ексцентричній формі, не залишать байдужим жодного читача.

«Про пам’ять, марнославство і собак»

До цієї збірки увійшли 9 вибраних есе із двох книг — «Ліниві думки одного нероби» (1886) і «Щоденник одного паломництва та шість есеїв» (1891). Усі вони вирізняються тонкою іронією та гуманізмом, деякі — дещо саркастичні, деякі — пророчі, але всі — неймовірно талановиті й вишукані.

Немає коментарів:

Дописати коментар