четвер, 2 травня 2024 р.

День літературного героя - Гаррі Поттер

 

    2 травня у світі відзначають Міжнародний день Гаррі Поттера, присвячений герою відомих книг англійської письменниці Джоан Ролінг  та серії одноіменних фільмів – хлопчику зі шрамом, який став видатним чаклуном та переміг Темного Лорда Волдеморта.

Ідея написання книги у Джоан Ролінг з'явилася у 1990 році, коли вона поверталася з Манчестера до Лондона. З вікна поїзду вона побачила хлопчика в окулярах. З того часу вона почала створювати магічний світ школи Гоґвортс.

Серія книжок Дж. К. Ролінг мала значний вплив на читачів й занесена в Книгу рекордів Гіннеса як найбільш продавана серія від одного автора.

         

Популярності серії додала й екранізація з вісьмох частин, які виходили з 2001 по 2011 рік.

В українському перекладі книги про хлопчика-чарівника виходили з 2002 році у видавництві Івана Малковича «А-ба-ба-га-ла-ма-га».

В останній книзі саги «Гаррі Поттер та смертельні реліквії» вказано, що битва за Гоґвортс, відбувалася 2 травня 1998 року. Саме цього дня Гаррі Поттер переміг свого противника – Темного лорда Волдеморта. У книгах це був день, коли «світ нарешті зміг повернутися до нормального життя».

Офіційного способу відсвяткувати Міжнародний день Гаррі Поттера немає, фани саги самі визначають як це робити. Проте багато людей відзначають цей день, влаштовуючи марафон з перегляду всіх вісьмох фільмів про Гаррі Поттера поспіль. Дехто перечитує улюблену книжку про хлопчика-чарівника.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар