середа, 8 травня 2024 р.

В серцях і книгах пам’ять про війну

 


8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Запровадження цієї пам’ятної дати приєднує Україну до європейської традиції пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. Вона символізує не культ перемоги, а необхідність цінувати мир.

Друга світова війна, протягом якої були скоєні жахливі, нелюдські злочини, залишила після себе біль та гіркі спогади. У цій війні український народ, здобуваючи перемогу над нацизмом спільно з народами інших країн, заплатив безмірно високу ціну.

До цієї події в ЦДБ оформлена виставка-інсталяція «В серцях і книгах пам’ять про війну», мета якої – нагадати, що цей всесвітньо-історичний подвиг не згасне у віках, він назавжди залишиться у вдячній пам’яті людства.


 

Запропоновані матеріали розкривають місце і роль України у Другій світовій війні, внесок українського та інших народів у перемогу над нацизмом, розповідають сувору правду про ті важкі роки, коли кожен день відбувався подвиг, висвітлюють різні аспекти життя українців в умовах воєнного часу, а також спогади про страх, виживання, евакуацію, розлуку найуразливіших свідків війни – дітей.

Видання присвячені долям людей що пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі з нацизмом. Вони воювали на фронтах, приймали участь у партизанському русі, підпільних мережах, організаціях українського визвольного руху проти окупантів.

Висвітлено життя простих мешканців, які пережили бойові дії на рідній землі, усі жахи нацистського «нового порядку» на окупованих територіях.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар