середу, 7 лютого 2018 р.

Цікаві факти про книги і письменників



535 років тому у Римі видали першу друковану книгу українського вченого


      7 лютого 1483 року відомий український вчений Юрій Дрогобич у Римі видав книгу "Прогностична оцінка поточного 1483 року", що є першою відомою друкованою книгою українського автора.

      Юрій Дрогобич, при народженні Юрій Михайлович Донат-Котермак, до ХХ століття відомий як Джорджо да Леополі (1450, Дрогобич, нині Львівська область, Україна — 4 лютого 1494, Краків) — відомий вчений епохи Відродження, освітній діяч, поет, філософ, астроном, астролог. Доктор медицини та філософії. Ректор Болонського університету медицини і вільних мистецтв, професор і віце-канцлер Істрополітанської академії у Братиславі, професор Ягеллонського університету у Кракові. Серед його студентів був майбутній видатний астроном Миколай Коперник.

      "Прогностична оцінка поточного 1483 року" — це астрологічний календар. На основі аналізу взаємного розташування небесних світил і оцінки різних небесних явищ автор робить передбачення про земні події. Юрій Дрогобич турбується долею людського роду, оспівує розум, який людину "звеличує над світом", дає їй "могутню владу".

      У трактаті автор подає також відомості із різних природничих наук. Зокрема, визначено з точністю до години і хвилини час двох майбутніх місячних затемнень і фаз Місяця впродовж усього року, подано певні вказівки про видимий рух планет.

      У бібліотеках Парижа збереглися копії двох астрологічних трактатів Юрія Дрогобича, а в Баварській державній бібліотеці в Мюнхені — його прогноз на 1478 рік, переписаний німецьким гуманістом Г. Шеделем. Ці праці свідчили про ґрунтовну обізнаність вченого з античною та середньовічною літературою.

Немає коментарів:

Дописати коментар