вівторок, 13 лютого 2018 р.

Погляд у минуле «Браницькі – меценати»



       З історією нашого міста тісно пов'язана історія однієї родини - графів Браницьких. Що це за люди ? Що зробили вони для нашого міста, що залишили у спадок? Чи можемо ми ними пишатися? На ці запитання були надані відповіді на історичній годині «Браницькі – меценати», яка відбулася
12 лютого в центральній бібліотеці для дітей.


       Учасники заходу,  дев’ятикласники БЗШ №4 
(кл. керівник Тетяна Іщенко), здійснили цікавий та змістовний екскурс у минуле. Гід державного дендрологічного парку «Олександрія» Національної академії наук України Ірина Іванова продемонструвала учням презентацію, де надала інформацію про графів Браницьких герба "Корчак", які  у ХІХ столітті були другими після Потоцьких земельними магнатами України. Браницькі швидко освоїли простори нашої країни. Це була ціла держава в державі зі своїм управлінським апаратом, системою чиновництва, економікою, силовими структурами та столицею у м. Білій Церкві.


       Користувачі дізналися,  що графи асигнували свої кошти на різні меценатські цілі. Майже всі цінні пам’ятки архітектури, що збереглися в місті до наших днів, збудовані Браницькими. Вони спорудили багато храмів — православних і католицьких.

1812 року — собор Іоанна Хрестителя, де тепер розмістився Будинок органної музики, один із кращих в Європі (тут у вихідні дні збирається католицька громада міста).

1838 року — Преображенський собор, нині Кафедральний, центр великої Білоцерківської єпархії.

На кошти найщедрішої благодійниці-жінки графині Олександри Браницької (Енгельгард) було споруджено  понад три десятки храмів, шкіл, медичних і навчальних закладів, поштову станцію, чудовий парк "Олександрію", викуплено тисячі боржників; утримувались  стипендіати з-поміж малозабезпечених людей, які навчалися у вищих навчальних закладах, а також у чоловічій та жіночій гімназіях, побудованих магнатами.

Внук Олександри Василівни Браницької Владислав Владиславович збудував на Заріччі церкву святої Марії Магдалини, одну з найкрасивіших в окрузі (нині при церкві діє жіночий монастир), церкву та костел у Богуславі, церкву в Шамраївці...

       Зацікавило школярів і повідомлення про підприємців і меценатів нащадків Браницьких , які приділяли більше уваги не храмовому будівництву, а спорудженню промислово-торгівельних та навчальних закладів. Магнати розводили породисту худобу, арабських та англійських коней; вирощували тонкорунних овець. Виводили нові сільськогосподарські культури й породи дерев.


       Бібліотекар Галина Бондар  ознайомила читачів з книжковими виданнями, що є в фонді книгозбірні: Володимира Перерви «Графи Браницькі: підприємці та меценати» та Євгена Чернецького «Браницькі», які розповідають про одну з  найяскравіших сторінок у історії вітчизняного підприємництва та меценатства.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар