пʼятницю, 9 лютого 2018 р.

Великий мрійник

8 лютого виповнилося  190 років від дня народження французького письменника  
Жуля Верна (1828-1905).

  

Ювілейній даті письменника працівники центральної бібліотеки для дітей присвятили літературну пятницю 
«Сім футів під килем», яка відбулася 9 лютого в БЗШ №4.


Бібліотекар Галина Бондар запропонувала  учням 6-В класу (кл. керівник Н. В. Дубовицька) цікаву подорож у літературний світ незвичайного письменника, мрійника та фантазера Жуля Верна. Читачі дізналися, що засновникові жанру науково-фантастичного роману  випало рідкісне щастя прожити цілих три життя: одне наяву, друге – у мріях, а третє – у своїх творах. Сучасники літератора називали його «всесвітнім мандрівником», «віщуном», «чарівником», «пророком», «провидцем», «винахідником без майстерні».
 

Жуль Верн створив  багатотомну серію романів  під загальною назвою "Незвичайні подорожі".  До серії увійшли 63 романи та 2 збірки  повістей та оповідань. Автор працював над цим шедевром незвичайних пригод понад 40 років. Романи Жуля Верна стали джерелом наснаги для вчених, винахідників, мандрівників, адже майже всі його передбачення в галузі науки і техніки збулися.

Зацікавив читачів  бібліографічний огляд літератури «Пригоди великого мрійника», зокрема трилогія, до якої входять романи “Діти капітана Гранта”(1868), “Двадцять тисяч л'є під водою”(1870) та “Таємничий острів”(1875), де діють спільні персонажі: Айртон, капітан Немо, Роберт Грант та інші; романи: “П'ятнадцятирічний капітан”(1878) -– подарунок сину Мішелю в день його повноліття та “Навколо світу за вісімдесят днів”– справжній гімн технічним досягненням Нового часу, дякуючи яким скоротились відстані й здійснилися можливості людини.
 




Школярі взяли участь в іграх: «Вгадай книгу за підказкою» (отримавши конверт із текстом відгадували про який твір Ж. Верна йде мова) та «Впізнай героя» за описом, за характером, за пригодами. Учасники заходу успішно впоралися із «Морською вікториною» за романом «П’ятнадцятирічний капітан».


На завершення заходу пані Галина запросила шестикласників до бібліотеки, де до ювілею французького письменника  оформлена літературна викладка «Фантастичний світ Жуля Верна».

Немає коментарів:

Дописати коментар