четвер, 2 травня 2019 р.

Ювіляр травня


 1 травня виповнилося 90 років від дня народження 
Василя Никифоровича Шаройка (1929), 
українського поета


Василь Шаройко закінчив шкільне відділення Нікопольського педучилища, філологічний факультет Кіровоградського педінституту та юридичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка.

35 років письменник пропрацював вчителем української мови і літератури та директором школи  у загальноосвітніх школах Вінницької та  Херсонської областей. З 1985 — на творчій роботі.

Він дуже любить дітей і досі не може жити без спілкування з ними. Їздить школами, зустрічається зі школярами, і це приносить йому велику радість і натхнення. Під час таких зустрічей деякі учні вперше знайомляться з творчістю поета-гумориста, а дехто вже читає напам’ять його поезію. Це завжди дуже тішить письменника. Може, саме через постійне перебування серед молоді у свої 90 років Василь Шаройко завжди зберігає щиру усмішку, життєвий оптимізм, відкритий до нового та сучасного. Свої нові вірші набирає на нещодавно придбаному планшеті, чим немало вражає колег по літературному цеху та однолітків.

Зараз Шаройко пише і для дітей, і для дорослих, але починав саме як дитячий письменник. Перші його книги - «Помічниці», «Де сонечко ховається» розлетілися в Україні величезним накладом: кожна 125 тисяч. Загалом для дітей видав 14 книжок.



2003 року в автокатастрофі загинули його рідні – дружина і син. Після цих трагічних обставин ще деякий час поет пробував жити сам у їхньому гарному будиночку на Херсонщині, але не зміг – скрізь все нагадувало про близьких. Тому у 2004 році він продав будинок і переїхав у Ірпінь, до Будинку творчості письменників.

Немає коментарів:

Дописати коментар