понеділок, 1 липня 2019 р.

1 липня в календарі: це цікаво знати



 Щороку 1 липня українські архітектори та поціновувачі архітектурних шедеврів країни відзначають професійне свято – День архітектури України. Свято засноване у відповідності до Указу Президента в 1995 році.

 Тільки за офіційними даними, в Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва.

Архітектура України має багато граней і стилів. Більшість архітекторів вважають, що вона «озвучена дзвонами». Історія храмового будівництва на території України налічує тисячоліття — це «кам'яний літопис», що відображає злети і падіння, війни і періоди духовного зростання від Київської Русі до нашої сучасності. Старовинні українські церкви і храми були побудовані під впливом візантійського та романського стилів, готики, бароко та ренесансу. Проте в кількості й неповторності шкіл, епох і стилів українська архітектура унікальна.

До наших часів збереглося безліч красивих старовинних будівель, які можна побачити в містах країни.

В Білій Церкві  налічується майже сотня споруд, що офіційно вважаються пам'ятками архітектури. Серед них є пам'ятки національного значення. Ось деякі з них.

Торгові ряди (БРУМ) — комплекс торгових рядів, побудований на початку XIX століття графом Ксаверієм Браницьким. Автор проекту — відомий архітектор Луїджі Руска. Оригінально вирішений торговий комплекс площею близько 5000 м² був розрахований на 85 крамниць

Микільська церква закладена 25 серпня 1706 року гетьманом Іваном Мазепою та білоцерківським полковником Костянтином Мокієвським.


Преображенський собор — культова споруда, яка слугує кафедральним собором Білоцерківської єпархії. Збудована у 1833—1839 роках у дворі напівзруйнованої Микільської церкви. Храм споруджений за проектом одеського кафедрального собору (інженер — Ванрезонт, архітектор Фраполлі).



Іоанна Хрестителя Костел Святого Іоанна Хрестителя

Read more at: https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/13848_kostel-svyatogo-ioanna-krestitelya.htm
Іоанна Хрестителя Костел Святого Іоанна Хрестителя

Read more at: https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/13848_kostel-svyatogo-ioanna-krestitelya.htm
Костел святого Іоанна Хрестителя - колишня культова католицька будівля, яка розташована на історичному ядрі Білої Церкви — Замковій горі. Зараз використовується як органний зал. Закладений 1812 року, будівництво закінчене 1816 року. Вважається автором цієї пам'ятки класицизму був італійський архітектор Доменіко Ботані, який певний час перебував як архітектор при Браницьких (непідтверджена версія).

Зимовий палац Браницьких — пам'ятка цивільної архітектури. Збудований у 1796 р. як житлове зимове приміщення поміщиків Браницьких, а влітку графи жили в літньому палаці парку «Олександрія» (цей палац не зберігся). Розташована в центральній частині міста, будівля є одним з яскравих зразків палацового будівництва в Україні. Нині в приміщенні зимового палацу знаходиться музична школа № 1 і районний архів.

«Олександрі́я» — державний дендрологічний парк Національної академії наук України. Розташований на північно-західній околиці міста, на висоті 80 — 106 м над рівнем моря. Це найбільший (400га) архітектурно оформлений ландшафтний парк в Україні на березі річки Рось. Площа декоративних водойм парку (ставки та р. Рось) становить 21 га. Загальна довжина алей і доріжок становить понад 20 км. Парк є зразком пейзажної паркової композиції, основу якої складають рослини, архітектурні споруди, скульптури, водна гладь річки та ставків.

Ансамбль споруд пошти (Стара пошта) — комплекс пам'яток архітектури громадського призначення. Розташовується на Олександрійському бульварі, 47. Комплекс зведений в 1825–1833 рр.  на кошти Браницьких за індивідуальним проектом невідомого архітектора, займає площу близько 1,5 га і складається з двох частин. Перша частина споруд — будівлі поштової станції, готелю і заїзду (ямщицька). В другій знаходились служби — каретне приміщення, кузня і стайня.


Детальнішу інформацію  про памятки архітектури м. Біла Церква ви знайдете в книгах, які знаходяться в фонді краєзнавчої літератури ЦДБ.

Біла Церква: фотоальбом / ред. Євген Чернецький, Олексій Стародуб. – Біла Церква: Видавництво Яніна, БЦКФ, 2017. – 118 с. : фото.

Галкін С. Парк «Олександрія» : історія та сучасність / Сергій Галкін. – Біла Церква: Видавець Пшонківський О. В., 2013. – 104 с. : іл.

Перерва В. Місто Біла Церква: історія проти міфів / Володимир Перерва. -  іла Церква: Видавець Пшонківський О. В., 2018. –232с.

Різник С. Прогулянки по древньому Юрїву / Сергій Різник. – Біла Церква : ТОВ «Білоцерківдрук», 2017. – 184 с. : фото.

Чернецький Є. Історія Білої Церкви: таємниці минулого та хроніка подій / Євген Чернецький. – Біла Церква: Видавець Пшонківський О. В., 2016. – 312 с. : іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар