понеділок, 8 липня 2019 р.

Ювіляр липня


 12 липня - 75 років від дня народження  
Ульфа Старка (1944-2017), 
шведського прозаїка


       Шведський дитячий письменник і сценарист, лауреат багатьох престижних премій з літератури. Автор понад 30 творів, перекладених більш ніж 25 мовами світу. Вважається «літературним спадкоємцем» Астрід Ліндгрен.

       Народився 12 липня 1944 року у Стокгольмі. Літературний талант проявився ще в середній школі, але в якості професії майбутній дитячий автор вибрав педагогіку і психологію. У 20 років він дебютував як письменник, але спочатку писав для дорослих. Перші дитячі книги з'явилися тільки через 10 років. А вже в 1984 році Ульф Старк остаточно зрозумів, що хоче пов'язати життя саме з дитячою літературою.

       З 1989 до 1998 року був обраний членом Шведської академії дитячої книги. У 1998 році став лауреатом Скандинавської дитячої книжкової премії, а 2000 року — був віздначений особливим дипломом Премії Г. К. Андерсена.

       У 2016 році став почесним гостем Дитячої програми Книжкового Арсеналу в Києві, де презентував українські переклади книжок «Чи вмієш ти свистати, Юганно?» та «Диваки і зануди».

        Ульфа Старка вважають одним з найсильніших дитячих письменників, який поєднує у своїх текстах дорослі теми і дитячу безпосередність сприйняття світу.

Старк У. Диваки і зануди / Ульф Старк. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 160 с. : іл.
Уявіть собі ситуацію: у свій день народження ви змушені покинути дім, де вам непогано велося, школу, друзів і переїхати до нового житла в іншому кінці міста, бо мама вирішила зійтися з черговим хлопцем. Нібито й нічого незвичного, мало що може трапитися в житті. У новій школі героїня книжки дванадцятирічна Симона мимоволі стає… Симоном, і їй навіть подобається спершу видавати себе за хлопця. Таємницю дівчинки знає лише дідусь-дивак. Але справжні проблеми починаються, коли Симона закохується…
Старк У. Маленька книжка про любов / Ульф Старк. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 112 с. : іл.
Зимою ми всі завжди чекаємо на дива. От і Фред чекає і вірить у них понад усе! Його тато на війні, вони із мамою у скрутному становищі, а перед самими канікулами ще й дісталася догана від вчительки! Але хлопчик не втрачає надії, бо він, здається, закоханий. Його обраниця — Ельса — дівчина незвичайна. У неї руде кудряве волосся, сильні руки, вона погано справляється з математикою, а ще гугнявить. Що такого викликало у хлопця це тепле почуття, що він відчуває, дивлячись на Ельсу? На Фреда чекають маленькі пригоди та труднощі, іспит з любові, а також трохи дива... Без нього ніяк не можна, бо наближається Різдво!
Старк У. Сікстен / Ульф Старк. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2005. – 96 с. : іл.
«Сікстен» - це книжка про те, як дитина своєрідним чином справляється з розлученням батьків. Можна просто робити вигляд, що все добре, а можна діяти. Головний герой хлопчик Сікстен вибрав друге,  разом із кращим другом Юнте починає шукати татові подружку. Але завдання ускладнює те, що тато хлопчика після розлучення, здається, зовсім охолов до жінок, тому їм доведеться сильно постаратися, щоб здійснити свою затію. Приголомшлива дитяча книга, яка чудово відображає як переживання дитини, так і його батька.
Старк У. Тоді я був просто Ульф / Ульф Старк. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 128 с. : іл.
Ульф Старк, як завжди, дотепно й невимушено говорить про складне, цього разу він розповідає про свої дитячі й підліткові роки. Тут його перші поцілунки і перші серйозні книжки, творчі експерименти і втеча з дому, змагання, вигадки, дивацтва і врешті — велика мрія стати письменником. Що з цього правда, а що ні, вирішувати вам. Ульф іноді й сам не знає, наскільки далеко його можуть завести власні фантазії. Бо це не так уже й просто — бачити щось таке, чого не бачать інші, і ділитися з усіма своїми уявними світами.
Старк У. Чи вмієш ти свистати, Юганно? : повість / Ульф Старк. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 72 с. : іл.
Дідусі існують, щоб ловити з онуками рибу і вчити їх свистати – так гадає Ульф і переконує в цьому свого друга Берру. І не біда, що в Берри дідуся немає – є місце, де його можна знайти. Так герої повісті знайомляться з дідусем Нільсом, і ця дружба дає їм найважливіший у житті досвід чуйності та любові.

Немає коментарів:

Дописати коментар