пʼятницю, 17 січня 2020 р.

17 січня в календарі: це цікаво знати




Згідно зі статистикою, кожного року понад 500 000 дітей винаходять різні корисні пристрої, модифікують різноманітну техніку. Всі дитячі винаходи вносять в життя людини корисні нововведення та значно полегшують його.

17 січня в світі відзначається День дитячих винаходів або День дітей-винахідників.

Дата святкування вибрана не випадково. В цей день  народився видатний дипломат, журналіст, учений та громадський діяч Америки - Бенждамін Франклін. Свій перший винахід він втілив у життя ще в 12-річному віці - це були наручні ласти для плавання. Згодом, він винайшов крісло-гойдалку та економічну малогабаритну піч для будинку, розробив модель електричного двигуна, а також дизайн Великої печатки США.

Френк Епперсон в 11 років винайшов фруктовий лід на паличці. Все сталося випадково. Френк забув дерев’яну паличку в склянці з соком на вулиці, ніч була морозною. Вранці він виявив, що його сік і справді може бути на паличці. Через 2 роки, в 1925 це морозиво було в кожному магазині Америки і коштувало всього 1 цент.


16-річний Джордж Ніссен створив батут. Під час змагань повітряних гімнастів він звернув увагу на властивості страхувальної сітки, на яку вони приземлялися, і створив «установку для підстрибування», яка дозволила робити на ній всілякі трюки. Незабаром стрибки на батуті стали одним з олімпійських видів спорту.

Честер Грінвуд в 15-ти річному віці створив хутряні навушники: з’єднав обідком 2 металевих дроти, прикрасивши їх  хутром. Через багато років Честер продав свій винахід американській армії, і в Другу світову війну варіація хутряних навушників успішно експлуатувалася в екіпіровці військових.

Луї Брайль в 15 років придумав шрифт для людей з вадами зору. Цей шрифт був названий на його честь — шрифт Брайля.

Жозеф-Арман  Бомбардьє  в свої 15 років зі старого автомобіля фірми «Форд» зробив першу модель снігоходу.

Історія знає безліч прикладів винаходів, в яких діти грали одну з ключових ролей.

Немає коментарів:

Дописати коментар