пʼятницю, 3 січня 2020 р.

Ювіляр січня

«Рік Європи в Україні»
 
 4 січня - 235 років від дня народження німецького письменника-казкаря 
Якоба Людвіга Карла Грімма (1785 – 1863)

         Якоб ЛюдвігКарл Грімм народився 4 січня 1785 року в Ханау поблизу Франкфурта.

Закінчив гімназію Фрідріха в місті Кассель, а потім вчився філософії й праву в Марбурзькому університеті, по закінченні якого був призначений головним бібліотекарем короля Вестфалії.

Відоме всім словосполучення «брати Грімм»  включає в себе тільки двох братів. Однак взагалі братів Грімм було аж п'ятеро - Якоб, Вільгельм, Карл, Фердинанд і Людвіг Еміль. Казкарями стали перші два брати: Якоб і Вільгельм.

Всесвітню славу письменникам принесли «Домашні та родинні казки»,  тираж яких склав 900 примірників. У першому виданні казок, опублікованому на Різдво 1812 року було 86 текстів, у 2-му томі (1815 ) містилося 70 текстів, в останньому прижиттєвому виданні казок було вже 210 текстів.

Перший переклад казок був здійснений данською мовою (1816), в 1821 р. – голландською, в 1823 р. – англійською, в 1830 р. – французькою. Сьогодні казки Грімм перекладені понад 100 мовами світу, в тому числі й українською.

Найбільш відомі казки: «Мізинчик», «Білосніжка і сім гномів», «Бременські музиканти», «Спляча красуня», «Червоний капелюшок», «Попелюшка», «Заєць і їжак», «Вовк і семеро козенят», «Шість лебедів», «Шестеро увесь світ обійдуть», «Гензель і Гретель», «Три ледарі», «Розумна Ельза», «Дурень Ганс», «Семеро хоробрих», «Невдячний син», «Розумна дочка».


 

Батьківщиною німецької «Червоної Шапочки» є місто Швальм. Саме тут брати Грімм записали цю казку. В цьому місті є пам’ятник Червоній Шапочці та Сірому Вовку. А іще тут є дуже цікава традиція: всі дівчата на свята носять червоні шапочки, а юнки - маски вовків.
 
В центрі Германії знаходиться ліс Рейнхорд, де розташований  замок Забабург, збудований ще в 1334 році. Саме тут брати Грімм записали казку «Спляча красня». Сьогодні тут знаходиться театр, отель та церква, де можуть повінчатися закохані. Весною та влітку гостей замку зустрічають герої казки – Спляча красуня та Принц. А навколо замку росте справжня колюча шипшина!

На півночі Германії в місті Бремен є пам’ятник чотирьом героям казки «Бременські музиканти», збудований з бронзи у 1953 році.

Читайте казки братів Грімм! 
І нехай в вашому житті також трапляються дива!

Немає коментарів:

Дописати коментар