понеділок, 14 грудня 2020 р.

Ювіляр грудня

 

 
14 грудня -  180 років від дня народження  

Михайла Старицького (1840 – 1904),

 українського письменника, актора і режисера, одного із засновників українського професійного театру.

 Народився Михайло Петрович 14 грудня 1840 року в с. Кліщинцях Чорнобаївського району. Коли Михасеві йшов п’ятий рік, помер батько, а на дванадцятому – й мати. Сиротою опікувався Віталій Лисенко – батько відомого композитора Миколи Лисенка. Михайло і Микола були троюрідними братами і «зразу ж зійшлися душа в душу».

Михайло закінчив Полтавську гімназію, а в 1858 р. разом з братом вступили до Харківського університету на фізико-математичний факультет. В 1860 р. перевелися з Харківського університету до Київського, де М. Старицький вчився на юридичному факультеті.

Перша віршова спроба М. Старицького припадає на сумні часи «Валуєвського» циркуляру. У вірші передано атмосферу смутку й зневіри, в якій жила тоді українська інтелігенція.

З 1864 року у Львові з’являються вірші М. Старицького у багатьох журналах.

Оселившись у Києві, у 1871 році митець став організатором Товариства українських сценічних акторів, яке взялося за постановку драм рідною мовою. Для репертуару потрібні були нові твори, так були написані лібрето до народно-побутової оперети «Чорноморці», музична комедія «Різдвяна ніч» за повістю М. Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки». Ці театральні дійства, в супроводі чудової музики М. Лисенка, мали величезний успіх у глядачів.

М. Старицький перекладає на українську мову і власним коштом видає «Казки Андерсена», наступного року – «Байки Крилова», повість «Сорочинський ярмарок» М.Гоголя та інші. У 70-х роках Старицький плідно працює як поет.

Продавши свій маєток, Михайло Петрович починає мандрівне життя режисера. Пише для театру відомі нам п’єси «Не судилось», «За двома зайцями», «Богдан Хмельницький», «Розбите серце», «Талан» та інші.



 

Однак, тривала напружена праця знесилює митця фізично, а соціальна незахищеність театральної трупи – матеріально.

1893 р. через хворобу він залишає театр, та не полишає літературної діяльності. Пише драматичні твори «Маруся Богуславка», «Оборона Буші», «Остання ніч», завершує прозову трилогію «Богдан Хмельницький», створює романи «Молодість Мазепи», береться за видання альманаху «Нова рада».



 

Помер митець у Києві 27 квітня 1904 р. Похований на Байковому кладовищі.

До 140-річчя від дня народження створено сільський музей, названий його ім’ям. А з 2001 року затверджено літературно-мистецьку премію ім. М. Старицького.



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар