вівторок, 29 грудня 2020 р.

Ювіляр грудня

 

 
30 грудня – 155 років від дня народження 

 Джозефа Редьярда Кіплінга (1865 – 1936),

 англійського письменника, лауреата Нобелівської премії

           Редьярд Кіплінг народився в Бомбеї (Індія) в родині професора місцевої школи мистецтв Джона Локвуда Кіплінга й Аліси (Макдональд) Кіплінг. Дитячі роки, сповнені екзотичних видів і звуків Індії, були дуже щасливими для майбутнього письменника. Але у віці 5 років разом зі своєю сестрою він їде навчатися в Англію.

В 12 років батьки приміщують його вступити до приватного Девонського училища, щоб він потім мав можливість вчитися в престижній військовій академії, проте в академію його не прийняли через короткозорість.

У жовтні 1882 року Кіплінг повертається до Індії, де працює журналістом. У вільний час він пише короткі оповідання й вірші, які потім публікуються в газетах разом з репортажами. Продажі його творів починають швидко зростати, 1888 і 1889 року видаються 6 книжок з його оповіданнями, які здобули йому славу.

1889 року він здійснює тривалу подорож до Англії, потім відвідує Бірму, Китай, Японію. Він мандрує через всі США, Атлантичний океан і влаштовується в Лондоні. Його починають називати літературним спадкоємцем Чарльза Діккенса. 1890 року виходить його перший роман «Світло згасло».

         Автор низки книг для дітей та пригодницьких романів. Всесвітнє визнання приходить до Кіплінга з виходом з друку двох збірок оповідань «Книги джунглів» (1894) та «Другої книги джунглів» (1895), роману «Кім» (1901), а також циклу казок «Як і чому» (1902). У 1907 році письменник здобув Нобелівську премію за видатні досягнення в літературній галузі.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар