понеділок, 7 грудня 2020 р.

#КНИГА#ЦІКАВО#ЗНАТИ#

 


Цікаво знати, що  на території України:

Найдавнішою була бібліотека Ярослава Мудрого – перша бібліотека Київської Русі. Час її заснування невідомий. Уперше про неї згадується в  1037 році.

Найстаріша діюча бібліотека – наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, заснована у 1608 р. при колегії єзуїтів.

Найдовговічніший підручник. У 1618 р. вперше вийшов друком підручник з мови «Граматіка славенская...», створений українським письменником-полемістом Мелетієм Смотрицьким, який довгий час був єдиним підручником з мови.

Найкоротша назва книги. У 1968 р. Київське видавництво «Веселка» випустило окремою книжкою українську народну казку «Хо», обсягом 20 сторінок.

Найважчий стародрук. В експозиції Державного музею книги і друкарства у Києві можна побачити «Євангіліє», видруковане в Москві 1689 р. форматом 64х40х11 см. Книга має 620 сторінок, визолочену оправу з карбованими накладними клеймами на золотому тлі. Важить 21,5 кг.

Умільці багатьох країн створили низку надмініатюрних книжок, але книжка «Кобзар», створена українським майстром М. Сядристим, – найменша у світі: її площа – 0,6 кв. мм. Це майже у 20 разів менше від найменшої японської книги. Незважаючи на мікроскопічні розміри, на сторінках «Кобзаря» ніде не порушена архітектоніка віршів, немає жодного переносу рядка.

Немає коментарів:

Дописати коментар