вівторок, 16 квітня 2024 р.

Письменники-ювіляри 2024 року

 


16 квітня - 180 років від дня народження

Антоля Франса (1844-1924),

французького прозаїка

 Анатоль Франс - класик французької літератури, удостоєний Нобелівської премії «За блискучі літературні дослідження, позначені витонченістю стилю, глибоко вистражданим гуманізмом та справді ґалльським темпераментом» (1921).

Франс народився 16 квітня 1844 року в Парижі. Знаний як французький поет, журналіст і романіст, що написав кілька бестселерів. Завдяки іронічності, скептицизму та широкому охопленню в своїх творах соціальних і політичних тем, він став одним з найзначніших французьких письменників свого часу. Обирався членом Французької академії.

Письменник - син книготорговця, тому більшу частину свого життя провів за книгами. Здобув освіту в приватній католицькій школі, а після її закінчення деякий час допомагав батькові, працюючи в його книгарні. Розпочав свою літературну кар'єру як поет і журналіст. У 1869 він опублікував один з перших своїх віршів «Партія Мадлен», з чого і почалося його письменницьке визнання. У 1876 році його призначено бібліотекарем Сенату Франції. Широку популярність як письменник він отримав завдяки роману «Злочин Сільвестра Бонара» (1881).

Останні твори Франса — цикл спогадів про дитинство «Маленький П'єр» (1919) та повість «Життя у цвітінні» (1922) — автобіографічні твори, що допомагають краще зрозуміти формування світогляду і таланту французького письменника.

«Бджілка»

Ця зворушлива романтична казка про лицарів і красунь, про гномів та русалок, а найголовніше – про кохання і вірність, шляхетність і самозречення була написана понад сто років тому. Сподіваємося, що історія принцеси Бджілки та графа Жоржа буде близькою та зрозумілою сучасним хлопчикам і дівчаткам

"П'єрова книга"

Париж очима хлопчика, за яким приховується тонкий знавець мистецтва та історії культури – письменник, який виріс у родині антиквара, Анатоль Франс… 

Письменник раз-у-раз упродовж життя повертався до вигаданої постаті П’єра Нозьєра, аби вкотре зануритись у прекрасний Париж свого дитинства і пройти стежками, якими ходив ще дитиною. «П’єрова книга» – це незвичний путівник Парижем


«Пінґвінський острів»

 У романі «Пінґвінський острів» автор звертається до вольтерівської традиції - відроджує жанр філософського роману. Розповідаючи фантастичну історію про випадкове охрещення пінгвінів святим Маелем та наступний розвиток їхньої цивілізації, Франс створює алегоричну картину європейської історії.



Немає коментарів:

Дописати коментар