вівторок, 2 квітня 2024 р.

Люди дощу

 


Поруч  з нами живуть незвичайні діти, їх називають «дітьми дощу». Вони грають з предметами не так, як більшість малюків, вони радіють іншому. Для них не існує норм і правил, звичних для нас, їм незрозуміло і нецікаво те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібні наші допомога, підтримка та розуміння.

2 квітня - День поширення інформації про аутизм. Його започаткували, щоб поширювати інформацію про цей розлад в усьому світі. Окрім генетичних причин аутизм також відносять до розладів, пов’язаних із забрудненням довкілля, їжі та питної води. Цього дня люди одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом. Блакитний колір і пазли є символами цього дня.

В Україні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей із аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді таких людей набагато більше,  Людям із цим розладом дуже важко комунікувати  зі світом і спілкуватися з іншими людьми.

Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і, якщо батьки та лікарі їх вчасно помітять, то такій людині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж, інтелект аутистів не завжди знижений, дуже часто такі люди проявляють хороші, а подекуди й виняткові здібності у певних сферах.

Аутизм, як окрему проблему, видокремили лише наприкінці 30-х років минулого століття. Відтоді змінилися підходи до лікування та діагностика. Діагностують вже цілий спектр розладів, які відносять до аутизму. Вдосконалення діагностики збільшило і кількість діагностованих випадків. Раніше говорили про 1 дитину зі 100, тепер кажуть про 1 із 88, і навіть одну із 65, яка має цей розлад.

Батькам радять консультуватися із фахівцями, якщо малюк різко реагує на голосні звуки, уникає спілкування та ігор з іншими дітьми і дорослими, зациклюється на одній іграшці, весь час повторює один і той самий рух, не повторює звуки і слова, довго не починає говорити. Попереджений, в більшості випадків, означає - озброєний. Взявши інформацію на озброєння, можна протистояти безлічі негативних явищ.

 КНИГА ДНЯ


 

Стефано Вікарі «У нас дитина з аутизмом. Допомога сім'ям із дітьми з аутизмом. Практичні рекомендації для батьків і педагогів»

Ця книга відомого італійського спеціаліста, науковця і практика, автора багатьох книжок, присвячених дітям і підліткам з аутизмом, адресована батькам, учителям і вихователям. Використовуючи досвід лікарні Bambino Gesù в Римі та дослідження численних науково-дослідних центрів Італії, автор намагається пояснити природу розладів аутистичного спектра, дає слушні поради і, головне, — надію на те, що багато які з порушень можна скоригувати, покращити поведінку дитини й адаптувати її до соціуму. Автор стверджує, що не слід впадати у відчай: аутизм — це не вирок. Дитина з аутизмом завдяки належній терапії із часом зможе нормально взаємодіяти з іншими людьми, здобути освіту, працювати та створити сім’ю. Книга також допоможе не заблукати в морі різних теорій, програм і методів, що їх сьогодні пропонує сучасна наука. Стефано Вікарі сподівається, що його книжка допоможе людям свідомо обрати ефективну терапію.

Немає коментарів:

Дописати коментар