понеділок, 22 квітня 2024 р.

День в календарі. КНИГА ДНЯ

 


Свято встановлено Генеральною Асамблеєю ООН в 2009, відзначається щорічно 22 квітня. У резолюції наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах, він відображає залежність між планетою, її екосистемами та людиною.

Земля - наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені Богом для нас абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі та різноманітності.

День Землі відзначають у день весняного рівнодення, щоб відзначити момент, коли починається весна (у Північній півкулі) або осінь (у Південній).

Історія свята пов’язана з ім’ям Джона Стерлінга Мортона – губернатора штату Небраска, який наприкінці ХІХ століття, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубували для будівництва житлових будинків та їх опалення. Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн дерев. Після цього у 1872 в штаті Небраска 22 квітня (день народження Мортона) було проголошено офіційним святом – Днем Дерева. Через століття у 1970 свято стало національним та отримало назву День Землі, в акції взяли участь понад 20 млн. осіб.

         З 1990 року День Землі отримав міжнародний статус. Того року безліч обрізків матерії з написами та малюнками були пронесені по нашій планеті. З них склали прапор Землі площею 660 кв. м, який символізує єдність людей в турботі про майбутнє планети та закликає ставитися з повагою до оточуючого нас світу.

В Україні День Землі почали відзначати з 1994 року.

КНИГА ДНЯ

«100 фактів про планету Земля»


 

У цьому ілюстрованому виданню міститься 100 неймовірних фактів про нашу планету, які не тільки пояснюють, чому вона така ідеальна, а й як поводитись, щоб вона такою залишилась.

          Як два десятки кроликів змогли змінити ландшафт Австралії, а зграя вовків змінила русло річки? Як завдяки тіням і одному верблюду можна дізнатись розмір Землі? А скільки відсотків питної води на Землі? Що важче – всі бактерії чи всі люди? Які дерева є сором’язливими? Де на Землі можна відчути себе, як на Марсі? Чи може пісок свистіти та ревіти? Чому Земля не може без Місяця? Які матеріали та породи створили люди і чим вони небезпечні? Чому в Арктиці завжди холодно? Які істоти живуть у льодовиках? Як графіті може врятувати дзьобогруду черепаху? Що допомагає спрогнозувати погоду? Відповіді на ці та чимало інших запитань можна дізнатись у цьому пізнавальному виданні.

Немає коментарів:

Дописати коментар