вівторок, 23 квітня 2024 р.

День в календарі

 


Книга – незамінний носій інформації. Книга – це досвід, написаний та призначений для загального використання, це духовний заповіт одного покоління іншому, порада недосвідченій людині. Все життя людство мало відображення в книзі. Племена, народи, держави зникали, а книга залишалася. Вона росла разом з людством, в неї поглиналися всі науки, які впливали на розум. В книзі записана величезна сповідь бурхливого життя людства, величезна автобіографія, яка називається всесвітньою історією.

23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського права. Цей день покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права та захисту інтелектуальної власності.

День 23 квітня був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин.

Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Ця традиція запроваджена 2001 року. Книжкова столиця 2024 року — Страсбург у Франції. Страсбург зосередився на книжках для подолання викликів соціальної напруги та зміни клімату. Зокрема на це спрямована програма Читання для планети. Страсбург також був обраний за його літературну спадщину та діяльність з висвітлення багатьох мистецьких дисциплін — від музики до театру та ілюстрації

Міста, визнані ЮНЕСКО Всесвітньою столицею книжки, зобов’язуються сприяти популяризації книжок і читання для всіх вікових категорій і груп у межах національних кордонів і поза ними.

Друзі, відсвяткуйте цей день з книжкою!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар