четвер, 2 березня 2017 р.

Ювіляр березня


2 березня – 135 років від дня народження
 Архипа Юхимовича Тесленка (1882-1911) –
 українського письменника.

 Ім’я Архипа Тесленка з’явилось в українській літературі на зламі століть і цілих історичних епох.
 
Письменник народився 2 березня 1882 року в с. Харківцях Лохвицького повіту на Полтавщині в бідній селянській родині.

Малого Архипа, хлопчика хворобливого й вразливого, не вабили галасливі дитячі розваги. У нього рано розвинулася спостережливість, нахил до осмислення всього баченого й чутого, нестримний потяг до читання та нових знань. Поетична жилка в ньому відгукувалася на почуті від матері казки та пісні.

У 1894 році закінчив однокласну церковно-парафіяльну школу й одразу ж вступив до двокласної. Молодий Тесленко вирішує самотужки підготуватися до екзамену на народного вчителя. У ці роки чимало працював він і над самоосвітою - у міській громадській бібліотеці, а згодом - у новоствореній бібліотеці Народного дому.

У серпні 1901 році Тесленко захоплюється театром, пробує себе в драматургії. В 1902 році він пише драму «Горобина ніч», а навесні 1903 - драму «Не стоїть жити». В цей же рік він організував аматорський театр у рідному селі.

Перші оповідання, написані 1904, були надруковані 1906-го в журналі «Нова Громада» та газетах «Громадська думка» та «Рада». Пізніше Тесленко друкував оповідання й дописи з селянського життя також у газеті «Село» та часописі «Світло».

Низка оповідань Тесленка — «За пашпортом», «Хуторяночка», «Радощі», «Наука», «Школяр» (1906) — присвячена зображенню нужденного та безправного життя українського селянства за царату. Тематично близькі до названих автобіографічні оповідання «Немає матусі», «Поганяй до ями!» (1910), «Що б з мене було» (1911); на власному досвіді написані тюремні оповідання «На чужині», «В тюрмі» (1910). В оповіданнях «Любов до ближнього», «У схимника» (1906). 

Одним з найкращих творів Тесленка є повість «Страчене життя» (1910), в якій на тлі життя бідної селянської родини показана доля дівчини-вчительки, доведеної умовами жорстокої дійсності до самогубства.







Немає коментарів:

Дописати коментар